29 iulie, 2014

România a trimis Uniunii Europene 22 de candidaturi ale unor experţi în materie de poliţie şi stat de drept pentru a contribui la misiunea UE din Ucraina, informează MAE, citat de Mediafax.

Miniştrii de Externe din UE au decis, săptâmâna trecută, înfiinţarea unei misiuni civile pentru Ucraina, sub egida PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună). Kievul a solicitat asistenţa UE pentru reformarea sectorului civil de securitate.

În urma deciziei de înfiinţare a misiunii, structurile specializate ale UE au transmis statelor membre solicitări de contribuţii cu personal.


„România doreşte să sprijine şi în acest mod Ucraina, fiind deja identificaţi 22 experţi naţionali pe componentele de poliţie şi stat de drept, candidaturile acestora fiind transmise spre evaluare către structurile competente ale UE”, arată MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe informează că, în afară de cei 22 de experţi, România intenţionează să identifice experţi şi pentru solicitările viitoare de contribuţii ale EUAM Ucraina.

România este hotărâtă să contribuie „substanţial” la Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina, a spus ministrul de Externe, Titus Corlăţean, în urma reuniunii de la Bruxelles.

Misiunea, cu un mandat iniţial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate şi al statului de drept din Ucraina.

Ucraina ar putea primi şi sprijinul militar al Pentagonului


Partenerii occidentali ai Kievului îşi arată disponibilitatea de a acorda asistenţă, fie ea în domeniul civil, cum este cazul UE, fie militar.

Structurile militare americane dezbat oportunitatea de a permite Ucrainei să profite de informaţiile de care dispun, pentru a-i permite să ţintească mai bine rachetele pe care le deţin separatiştii proruşi, au anunţat luni mai mulţi oficiali americani.

Această variantă rămâne, pentru moment, o opţiune de lucru, din cauza temerilor că Washingtonul ar putea să toarne gaz pe foc şi să provoace o escaladare a conflictului dintre Kiev şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

The New York Times (NYT) a dezvăluit că Pentagonul şi diverse servicii americane de informaţii studiază posibilitatea de a le furniza ucrainenilor informaţii mai precise şi în timp real. Astfel ar fi posibil să lovească baterii de rachete de tip sol-aer aflate în posesia rebelilor proruşi, baterii folosite şi în cazul doborârii avionului malaezian.

Casa Albă nu a discutat încă această problemă, susţine sursa citată, iar alt oficial de rang înalt de la Pentagon a insistat asupra riscurilor pe care acest scenariu le implică: el ar putea determina Rusia să se implice şi mai mult decât a făcut-o până acum în acest conflict.

„Nu putem furniza suficient echipament militar pentru a contracara influenţa Rusiei”, a spus oficialul de la Pentagon pentru AFP. „De asemenea, există riscul ca, cu cât noi furnizăm mai mult echipament ucrainenilor, cu atât ruşii să joace un rol” mai important în conflict.

Statelor Unite susţin că ruşii concentrează în continuare trupe şi material la frontiera cu Ucraina şi le furnizează rebelilor armament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: