cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România a semnat un acord de împrumut de 0,5 mld. dolari cu Banca Mondială, pentru managementul riscului la dezastre

3 octombrie, 2024

România a semnat un acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari cu Banca Mondială, pentru politici de dezvoltare cu asistență financiară pre-aprobată pentru managementul riscului la dezastre.

Documentul a fost semnat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și de directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi. 

Această linie de finanțare, cu opțiune de tragere în următorii trei ani, pentru întărirea capacității de prevenire și reacție rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice, va ajuta România să aibă acces rapid la finanțare pentru situații de urgență și se adaugă împrumutului de 650 milioane de dolari pe care Banca Mondială l-a aprobat pentru România în luna iulie, pentru susținerea politicilor de dezvoltare. 


”Noul cadru de colaborare lansat astăzi, pentru următorii cinci ani, și semnarea instrumentului de finanțare pentru situații de urgență contribuie la consolidarea relației de parteneriat dintre România și Banca Mondială. (…) Consider această continuare a colaborării noastre o confirmare a încrederii experților Băncii Mondiale în potențialul de dezvoltare al României, pe care l-au estimat la un nivel de 5% pe an în următorul deceniu”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a apreciat, totodată, sprijinul oferit țării noastre prin consultanță, de către experții Băncii Mondiale, pentru susținerea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență, inclusiv cea prin care Guvernul a vizat sistemul public de pensii.

Grupul Băncii Mondiale are în prezent un portofoliu de 2 miliarde de dolari în România, și va finanța proiecte de alte 3 miliarde de dolari în următorii 3 ani. Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanțare pentru IMM-uri și fermieri, pentru femei și tinerii antreprenori, dar și pentru reducerea decalajelor în infrastructură, logistică, și integrarea în lanțurile de valoare.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat: ”Salutăm eforturile Băncii Mondiale în identificarea, în continuare, a celor mai bune soluții pentru a oferi   finanțare în condiții cât mai accesibile și un mix de produse cât mai adaptat nevoilor specifice și încurajăm în acest sens conlucrarea strânsă între echipele noastre”. 


Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu delegația Băncii Mondiale din care au făcut parte Anshula Kant, directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, directorul Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, Yaser El-Gammal, manager al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, și Liviu Voinea, director executiv adjunct al Băncii Mondiale. Întrevederea a avut loc în marja evenimentului de lansare a noului Cadru de Parteneriat de Țară al Băncii Mondiale cu România, pentru perioada 2025-2029, (Country Partnership Framework – CPF FY25-FY29).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: