sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 aprilie, 2020

România a realizat progrese marginale în ceea ce privește implementarea recomandărilor Comisiei Europene pe o varietate de teme, de la sustenabilitatea finanțelor publice și până la prioritizarea investițiilor publice, reiese dintr-un document publicat luni de executivul european.

Anularea taxei pe activele bancare, respectiv asigurarea stabilității sectorului financiar este singurul capitol mare la care România a consemnat un progres moderat, potrivit evaluării Comisiei.

Convergența finanțelor publice către obiectivul pe termen mediu, de reducere a deficitului structural, capitol la care progresele au fost limitate în ultimii ani a fost eliminat din evaluarea curentă, având în vedere suspendarea  regulilor europene, ca urmare a efectelor pandemiei Covid-19.

  • Obiectivele fiscal-bugetare

România a realizat progrese limitate în atingerea obiectivelor legate de întărirea finanțelor publice, Comisia notând că la unele capitole nu s-a înregistrat niciun fel de progrese.

Astfel, progrese limitate s-au consemnat în ceea ce privește îmbunătățirea conformării voluntare și a colectării taxelor. Conformarea a rămas relativ stabilă, însă GAP-ul de TVA continuă să fie unul dintre cele mai ridicate din UE, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a ratat ținta de încasări din 2019 (parțial și pentru că nivelul veniturilor a fost supraevaluat);

Niciun fel de progres nu s-a realizat în ceea ce privește respectarea Legii responsabilității fiscal-bugetare. Bugetul pe 2020 a fost construit pe o prognoză de deficit de 3,6% din PIB.

  • Reforma venitului minim de incluziune

Niciun progres nu s-a înregistrat la legea privind venitul minim de incluziune care ar fi trebuit să intre în vigoare în aprilie 2019.


Dialogul social a înregistrat un progres moderat. În Parlament se află în dezbatere mai multe inițiative în acest sens, dar Comisia nu este prea optimistă cu privire la viitorul acestora.

Niciun progres nu s-a făcut pentru a găsit o formulă de calcul a salariului minim pe baza unor criterii obiective.

Progrese limitate s-au înregistrat în ceea ce privește creșterea gradului de incluziune a copiilor din categorii defavorizate la educație. Tot limitate au fost progresele de îmbunătățire a accesului la sănătate.

Niciun fel de progres nu s-a înregistrat la îmbunătățirea abilităților digitale, în special prin creșterea relevanței în materie de muncă a educației și formării profesionale și a educației superioare.

  • Creșterea predictibilității legislative – niciun progres

Asigurarea stabilității sectorului financiar – anumite progrese, în special după eliminarea taxei pe activele bancare introdusă prin OUG 114.

Pe de altă parte, niciun progres nu s-a realizat în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii.

O altă recomandare a Comisiei, de a orienta politica economică spre investiții în proiecte mari, în special în transporturi, a fost parțial respectată.

Comisia notează realizarea sau comandarea unor studii de fezabilitate pentru diferite proiecte. Pe de altă parte, România a realizat progrese limitate în ceea ce privește prioritizarea investițiilor publice astfel încât implementarea acestora să fie accelerată.

Anumite progrese au fost înregistrate și la capitolul eficientizarea achizițiilor publice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: