miercuri

24 aprilie, 2024

27 aprilie, 2020

România a realizat progrese marginale în ceea ce privește implementarea recomandărilor Comisiei Europene pe o varietate de teme, de la sustenabilitatea finanțelor publice și până la prioritizarea investițiilor publice, reiese dintr-un document publicat luni de executivul european.

Anularea taxei pe activele bancare, respectiv asigurarea stabilității sectorului financiar este singurul capitol mare la care România a consemnat un progres moderat, potrivit evaluării Comisiei.

Convergența finanțelor publice către obiectivul pe termen mediu, de reducere a deficitului structural, capitol la care progresele au fost limitate în ultimii ani a fost eliminat din evaluarea curentă, având în vedere suspendarea  regulilor europene, ca urmare a efectelor pandemiei Covid-19.

  • Obiectivele fiscal-bugetare

România a realizat progrese limitate în atingerea obiectivelor legate de întărirea finanțelor publice, Comisia notând că la unele capitole nu s-a înregistrat niciun fel de progrese.

Astfel, progrese limitate s-au consemnat în ceea ce privește îmbunătățirea conformării voluntare și a colectării taxelor. Conformarea a rămas relativ stabilă, însă GAP-ul de TVA continuă să fie unul dintre cele mai ridicate din UE, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a ratat ținta de încasări din 2019 (parțial și pentru că nivelul veniturilor a fost supraevaluat);

Niciun fel de progres nu s-a realizat în ceea ce privește respectarea Legii responsabilității fiscal-bugetare. Bugetul pe 2020 a fost construit pe o prognoză de deficit de 3,6% din PIB.

  • Reforma venitului minim de incluziune

Niciun progres nu s-a înregistrat la legea privind venitul minim de incluziune care ar fi trebuit să intre în vigoare în aprilie 2019.


Dialogul social a înregistrat un progres moderat. În Parlament se află în dezbatere mai multe inițiative în acest sens, dar Comisia nu este prea optimistă cu privire la viitorul acestora.

Niciun progres nu s-a făcut pentru a găsit o formulă de calcul a salariului minim pe baza unor criterii obiective.

Progrese limitate s-au înregistrat în ceea ce privește creșterea gradului de incluziune a copiilor din categorii defavorizate la educație. Tot limitate au fost progresele de îmbunătățire a accesului la sănătate.

Niciun fel de progres nu s-a înregistrat la îmbunătățirea abilităților digitale, în special prin creșterea relevanței în materie de muncă a educației și formării profesionale și a educației superioare.

  • Creșterea predictibilității legislative – niciun progres

Asigurarea stabilității sectorului financiar – anumite progrese, în special după eliminarea taxei pe activele bancare introdusă prin OUG 114.

Pe de altă parte, niciun progres nu s-a realizat în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii.

O altă recomandare a Comisiei, de a orienta politica economică spre investiții în proiecte mari, în special în transporturi, a fost parțial respectată.

Comisia notează realizarea sau comandarea unor studii de fezabilitate pentru diferite proiecte. Pe de altă parte, România a realizat progrese limitate în ceea ce privește prioritizarea investițiilor publice astfel încât implementarea acestora să fie accelerată.

Anumite progrese au fost înregistrate și la capitolul eficientizarea achizițiilor publice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: