Roman Copper Corp, firmă controlată de canadienii de la Bayfront capital Partners, care a câştigat în luna martie licitaţia organizată de stat pentru privatizarea Cupru Min, a dat statul român în judecată pentru că reprezentanţii Ministerului Economiei au refuzat să semneze acordul cu ei, scrie Ziarul Financiar.
„Roman Copper acţionează în vederea protejării drepturilor acţionarilor săi în acord cu legile locale cât şi internaţionale. Am acţionat cu bună credinţă, am respectat condiţiile din licitaţie, am respectat regulile impuse de OPSPI şi am câştigat licitaţia”, a declarat Joel Hayes, preşedintele Roman Copper Corp.
După licitaţie, reprezentanţii statului au impus canadienilor mai multe condiţii care nu făceau parte din caietul de sarcini, cea mai importantă fiind ca aceştia să faă dovada banilor prin deschiderea unui cont escrow în valoare de circa 32 mil. euro pentru garantarea realizării unor investiţii minime de mediu la Cupru Min şi publicarea contractului după semnare.
Roman Copper nu a acceptat însă condiţiile adiţionale impuse de stat motiv pentru care Ministerul Economiei a anunţat că nu a ajuns la un acord cu canadienii şi va relua licitaţia.
Roman Copper Corp, a angajat recent una dintre cele mai puternice case de avocatură din România, NNDKP, condusă de Ion Nestor, în încercarea de a relua discuţiile privind preluarea producătorului de cupru şi pentru a câştiga procesul cu statul român.
În joc este şi garanţia de un milion de euro pe care firma controlată de Bayfront capital Partners a depus-o în contul licitaţiei de la Cupru Min.
Ministerul Economiei a anunţat pe 6 aprilie, data limită pentru semnarea contractului de privatizare a Cupru Min, că negocierile cu Roman Copper, care a licitat 200,8 mil. euro pentru 100% din acţiuni, s-au încheiat irevocabil şi procesul de privatizare va fi reluat. De cealaltă parte, Roman Copper a ieşit după negocieri cu o declaraţie total opusă, spunând că au obţinut un „acord verbal definitiv” cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min.