Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență prin care indicele ROBOR, folosit ca referință pentru creditele cu dobândă variabilă, va fi înlocuit cu unul nou, ce se va calcula în funcţie de dobânzile la tranzacţiile interbancare.
Noul indice se va folosi pentru creditele noi acordate începând cu 2 mai, dar şi pentru și la creditele de refinanțare a creditelor aflate în derulare.
Refinanţarea va fi însă foarte dificilă, dacă nu imposibilă în cazul creditelor „Prima Casă”, din cauza mecanismului garanțiilor de stat.
La indicele de dobândă de referinţă banca creditoare va adăuga o marjă fixă pe toata durata creditului, dar are și opțiunea de a o reduce.
Asta nu înseamnă garanția că se vor reduce costurile creditelor
Există posibilitatea ca noua medie de referinţă a dobânzilor interbancare să fie mai mare decât varianta ROBOR a acestora, potrivit statisticilor exitente şi, astfel, şi costul creditelor să crească.
Creditele în valută cu dobândă variabilă vor ţine seama tot de mediile de refrinţă EURIBOR / LIBOR.
Noul indice de dobândă
Dacă ROBOR se calcula ca medie artimetică a cotaţiilor de dobândă anunţate de bănci la împrumuturile dintre ele, noul indice va ţine seama de dobânda la care se fac tranzacţiile.
Noul indice va fi rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară.
Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.