vineri

17 mai, 2024

25 octombrie, 2023

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, spune, într-un interviu pentru Politico, că Ucraina și Republica Moldova ar putea să trimită observatori la reuniunile PE în timp ce așteaptă aderarea oficială la Uniunea Europeană.

UE a acordat anul trecut Ucrainei și R. Moldova statut de țară candidat, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. De atunci, Roberta Metsola a cerut cu insistență ca negocierile oficiale de aderare să înceapă în acest an.

Decizia începerii negocierilor de aderare se ia în decembrie

Liderii UE urmează să decidă în decembrie dacă deschid oficial negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova, după ce vor analiza raportul Comisiei Europene prind stadiul îndeplinirii condițiilor preaderare


„Nu faceți nicio greșeală: Din punct de vedere politic, dacă o țară privește spre Europa, atunci Europa ar trebui să își deschidă larg ușile”, a declarat Metsola.

Ea a sugerat că o serie de avantaje ar putea fi oferite țărilor aflate în pragul aderării, de la avantaje pe piața unică până la implicarea în programul Erasmus pentru tineret.

„Putem merge chiar mai departe, având membri observatori în acest Parlament – acestea sunt lucruri care contează pentru un popor”, a spus ea. „Depinde de ce se va întâmpla în decembrie”.

Extinderea, cel mai puternic instrument geopolitic al UE

Metsola, care, la 44 de ani, este cel mai tânăr președinte al Parlamentului, a fost primul lider UE care a vizitat Kiev, întâlnindu-se cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 1 aprilie anul trecut.


„Extinderea a fost întotdeauna cel mai puternic instrument geopolitic al Uniunii Europene”, a declarat președintele Parlamentului European.

Fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a ținut recent prima pagină a ziarelor declarând într-un interviu că corupția galopantă din Ucraina ar trebui să facă UE să se gândească de două ori înainte de a permite aderarea țării.

Întrebat despre riscul de a da Ucrainei speranțe false, Metsola a spus: „Fiecare țară are propriul său drum”, menționând că țara sa, Malta, a avut nevoie de un deceniu pentru a intra în UE.

O ofertă similară ar trebui făcută candidaților din Balcanii de Vest

Ea s-a concentrat asupra pregătirilor pe care UE trebuie să le facă pentru a permite aderarea Ucrainei, menționând: „Nu subestimați efectul transformator al statutului de țară candidată”.

În ceea ce privește potențialii membri observatori ai Parlamentului European, Roberta Metsola a spus că va trebui să țină legătura cu grupurile politice ale Parlamentului și să ia în considerare posibilitatea de a face aceeași ofertă celor șase țări candidate din Balcanii de Vest care așteaptă, de asemenea, să adere la UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: