Rosia Montană Gold Corporation (RMGC) apreciază Raportul Comisiei parlamentare speciale și aşteaptă adoptarea rapidă a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului să poată începe în prima parte a anului 2014, potrivit unui comunicat al companiei.
„Raportul Comisiei parlamentare a venit la capătul unor dezbateri transparente, în care opinia publică a avut ocazia să fie informată cu privire la proiectul Roşia Montană. Raportul comisiei este profesionist şi cuprinzător şi ne bucurăm că, după mulţi ani de aşteptare, s-a desfăşurat o analiză serioasă a acestui proiect minier, în toate aspectele sale. Apreciem concluzia Comisiei, care recomandă completarea cadrului legislativ actual din România cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare”, se spune într-un comunicat al RMGC.
Compania speră că noul cadru legislativ, cel referitor la exploatarea aurului și argintului, recomandat în Raportul Comisiei speciale, va fi adoptat rapid, astfel încât proiectul Roșia Montană să poată începe în prima parte a anului 2014.
„Aşteptăm adoptarea rapidă a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană să poată demara în prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului în România să se facă simţit în întreaga economie”, se mai arată în comunicat.
Comisia specială a respins proiectul de lege venit de la Guvern
Comisia parlamentară specială a respins, luni, proiectul de lege privind exploatarea auriferă de la Roşia Montană şi recomandă în concluziile Raportului desecretizarea licenţei şi a altor documente (mai puţin a hărţilor referitoare la zăcământ) şi propune elaborarea unei legi privind proiectele miniere auro-argentifere.
Proiectul a primit 17 voturi pentru raport de respingere şi au mai existat şi două abţineri.
Soarta proiectului de lege iniţiată de guvern nu s-a tranşat odată cu acest Raport al Comisiei speciale. Marţi, Comisia va înainta Raportul către Biroul Permanent al Senatului, care îl va pune pe ordinea de zi a plenului, pentru dezbatere. Biroul permanent al Senatului decide dacă Raportul intră sau nu şi în dezbaterea comisiilor parlamentare permanente. Proiectul va intra apoi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.