miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 aprilie, 2017

Viktor Orban cere primirea urgentă a Muntenegru în UE și grăbirea procesului de aderare a Macedoniei și Serbiei

Influența crescută pe care Moscova și Ankara o exercită în Balcanii de Vest provoacă îngrijorarea formațiunilor politice de centru-dreapta, care solicită susținerea statelor din regiune care manifestă ambiții europene.

Potrivit Euractiv, una dintre rezoluțiile adoptate la Congresul PPE (alianță a partidelor de centru-dreapta) din Malta afirmă că UE ”nu trebuie să fie atinsă de oboseala extinderii”, iar ambițiile pro-europene manifestate în Balcanii de Vest trebuie sprijinite.

Familia politică europeană avertizează aspiranții în rezoluție că accesul la Uniune este condiționat de îndeplinirea criteriilor politice și de păstrarea bunelor relații cu statele vecine.


Rezoluția mai averizează în legătură cu influența crescută în regiunea Balcanică a unor state străine, ”în special din estul și din sudul continentului”, influență care se manifestă în plan politic și financiar, din arsenal făcând parte inclusiv ”campanii de dezinformare”.

Premierul croat Andrej Plenković a afirmat în Malta că statele aflate sub presiune ar trebui să primească un suport sporit din partea UE pentru a putea contracara aceste amenințări. ”Dacă exităm sau dacă răspundem cu întârziere în a ne apropia aceste state atunci alții nu vor exita și le vor împinge departe de Uniune”, a spus premierul croat, care a precizat că nimeni nu dorește ca un asemenea scenariu să se concretizeze.

Surse prezente la Congresul PPE au declarat Euractiv că îngrijorările liderilor de centru-dreapta sunt provocate de Rusia și de Turcia, al căror obiectiv comun este slăbirea Uniunii Europene.

”Cele două state sunt conștiente că instabilitatea Balcanilor de Vest reprezintă un risc pentru Europa, iar noi suntem conștienți că, pe termen lung, singura alternativă este alăturarea acestor state la Uniune”, citează Euractiv surse participante la reuniunea din Malta.


Premierul ungar Viktor Orban a afirmat că UE se confruntă cu ”o criză diplomatică”, ce a destabilizat Ucraina și agită spiritele în Balcani. Viktor Orban consideră că UE a comis ”greșeli majore” în aceste două regiuni, arătând că politici greșite au contribuit și la destabilizarea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord.

”Faptul că am comis aceste greșeli împreună cu Statele Unite nu este o scuză pentru Europa. Ne-am comportat ca niște pompieri cărora le place să se joace cu focul”, a afirmat premierul Orban, care a cerut UE un nou tip de politică externă.

Pentru liderul maghiar, pentru stabilitatea Balcanilor se impun alegeri în Skopje ”cît mai curând posibil”. ”Trebuie să acceptăm cât putem de repede candidatura Muntenegru și să grăbim accesul Macedoniei și Serbiei. Țara mea este poarta spre Balcani și văd în feiecare zi cum Rusia, Turcia și SUA își cresc influența în regiune în defavoarea UE”, a afirmat Viktor Orban, care a spus în încheiere că politicile europene în Balcani trebuie schimbate.

Siegfried Mureșan, europarlamentar român membru al grupului PPE, a declarat Euractiv că sprijinul pentru accederea statelor Balcanice în UE există, dar respectivele state trebuie mai întâi să facă progrese, în special în reformarea sistemelor judiciare, în lupta anticorupție și în intaurarea domniei legii.

Întrebat dacă există pericolul ca tinerii din respectivele state să fie afectați de un parcurs dificil și lung către UE, Mureșan a spus că ”este o chestiune de timp ca vechiul establishment să își piardă puterea”.

”Nu se va petrece atât de repede cât speră tinerii, dar experiența țării mele demonstrează că politicienii corupți, care nu ar fi crezut niciodată că vor pierde, până la urmă pierd”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: