miercuri

21 februarie, 2024

8 februarie, 2024

Imaginea premierului grec Kyriakos Mitsotakis (foto) este grav afectată după rezoluția din Parlamentul European cu privire la statul de drept și libertatea presei în Grecia, scrie publicația IN.gr, citată de Rador. Rezoluția plasează Grecia pe aceeași listă cu Ungaria în ceea ce privește funcționarea statului de drept și a libertăților individuale.

Eurparlamentarii solicită anchetarea interceptării opoziției și a presei, precum și modificarea legislației în domeniul supravegherii, ce a plasat Serviciul Elen de Informații sub controlul direct al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis.

Rezoluțiile PE nu au putere juridică, dar reprezintă semnale politice puternice.


În favoarea aprobării rezoluției s-au poziționat 330 de europarlamentari, în timp ce 254 au fost împotrivă, iar 26 de europarlamentari s-au abținut, mai scrie Rador.

Rezoluția condamnă supravegherea opoziției și mass-media

  • Parlamentul European condamnă instrumentalizarea unor așa-zise „amenințări la adresa securității naționale” în scopul supravegherii unor oponenți politici, inclusiv europarlamentari.
  • În legătură cu scandalul interceptărilor așa-numit „Predatorgate”, europarlamentarii cer o consolidare a garanțiilor democratice. În același timp, ei solicită investigații eficiente cu ajutorul Europol.
  • Ei cer, de asemenea, schimbarea legislației care a plasat Serviciul Elen de Informații sub controlul direct al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis.
  • Rezoluția exprimă îngrijorări cu privire la transferarea anchetei legate de scandalul interceptărilor telefonice către un alt procuror, precum și cu privire la presiunile politice, intimidarea și hărțuirea unor oficiali care controlează guvernul.
  • În ceea ce privește pluralismul mijloacelor de informare și siguranța jurnaliștilor, europarlamentarii reclamă, prin rezoluție, lipsa de progres în ancheta legată de asasinare ziaristului Giorgos Karaivaz în aprilie 2021. Ei mai reclamă și că jurnaliştii primesc ameninţări fizice şi atacuri verbale (de la politicieni de rang înalt), încălcări ale vieţii private cu ajutorul unor softuri de spionaj şi plângeri abuzive în justiție, venind inclusiv din anturajul premierului, o referire clară la Grigoris Dimitriadis (nepotul lui Mitsotakis care, după ce a demisionat din funcția de consilier în cabinetul premierului pe fondul scandalului interceptărilor, a depus plângeri împotriva jurnaliștilor care au făcut dezvăluirile n.trad.).
  • De asemenea, Parlamentul European își exprimă îngrijorarea cu privire la independența autorității naționale de reglementare a presei audiovizuale, cu privire la concentrarea mass-mediei în mâinile unor oligarhi și cu privire la distribuirea subvențiilor de stat.
  • Potrivit rezoluției, europarlamentarii subliniază utilizarea excesivă a forței de către poliție și calitatea proastă a anchetelor și a deciziilor judecătorești ulterioare, presupusa corupție, durata – lungă – a procedurilor judiciare și posibilele conflicte de interese.
  • Deputații europeni sunt îngrijorați și de tratamentul față de migranți și de respingerile sistematice ale migranților la graniță, precum și de atacurile asupra societății civile, în special de campaniile de discreditare și hărțuire judiciară împotriva activiștilor pentru drepturile omului.
  • Eurodeputații suspectează o lipsă de imparțialitate politică în ancheta parlamentară privind accidentul feroviar de la Tempi (soldat cu 57 de morți n.trad.) și sunt îngrijorați de refuzul majorității parlamentare proguvernamentale de a investiga doi foști miniștri ai transporturilor, așa cum a solicitat parchetul UE.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: