luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2016

brexit steag ue gaurit

PE a votat, marți, cu 395 de voturi și 200 împotrivă și 71 de abțineri, o rezoluție în care cere Marii Britanii să activeze retragerea din Uniune, prin invocarea Articolului 50, care declanșează și începerea negocierilor privind condițiile de ieșire.

Parlamentul European spune în rezoluție: „Regatul Unit trebuie să respecte dorința majorității cetățenilor săi, în întregime, pe deplin și cât mai curând posibil, prin retragerea oficială din UE, înainte ca orice demers referitor la noile relaţii să fie întreprins. Aceasta este concluzia unei rezoluţii adoptatre marți de către Parlamentul European, după o dezbatere în cadrul unei sesiuni extraordinare. Deputații mai subliniază nevoia urgentă de reforme pentru a se asigura că UE se ridică la înălțimea așteptărilor cetățenilor săi. voința exprimată de poporul (britanic) trebuie să fie pe deplin și cu scrupulozitate respectată”.


Rezoluția mai prevede etapele ce urmează după referendum.

Parlamentul solicită guvernului britanic să respecte decizia democratică a cetățenilor săi printr-o implementare rapidă și coerentă a procedurii de retragere, şi anume prin activarea articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel încât să se permită începerea cât mai rapidă a negocierilor de retragere.

Deputaţii consideră că, pentru a preveni o stare de incertitudine cu efecte negative pentru toată lumea și pentru a proteja integritatea Uniunii, Prim-ministrul britanic ar trebui să notifice rezultatul referendumului Consiliului European din 28-29 iunie, pentru a putea demara cât mai curând posibil procedura de retragere şi negocierile.

Deputații reamintesc că, în conformitate cu tratatele, este necesar consimțământul Parlamentului European pentru acordul de retragere, precum și pentru orice relații viitoare și că Parlamentul European trebuie să fie pe deplin implicat în toate etapele diferitelor proceduri.

Anularea președinției britanice UE în 2017 


Parlamentul mai solicită Consiliului să schimbe ordinea președințiilor sale, pentru a preveni situaţia în care procesul de retragere să pună în pericol gestionării activității curente a Uniunii. Regatul Unit urma să preia președinția în a doua jumătate a anului 2017. Parlamentul va modifica şi organizarea sa internă, pentru a reflecta voința cetățenilor din Regatul Unit de a se retrage din UE .

Viitorul UE

Provocările actuale cer reforme pentru a permite ca Uniunea să fie „mai bună și mai democratică” și „să ofere ceea ce așteaptă cetățenii”, subliniază deputații. „În timp ce unele state membre pot alege să se integreze mai lent sau într-o măsură mai mică, nucleul UE trebuie să fie consolidat și soluțiile à la carte ar trebui evitate”, prevede textul rezoluţiei.

Nigel Farage către eurodeputați: Sunteți în negare

Discursul din PE al lui Nigel Farage, liderul UKIP, a fost întrerupt de proteste.

„Când am venit aici, în urmă cu 17 ani, și am spus că vreau să conduc o campanie pentru a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, toți ați râs de mine. Acum nu mai râdeți, nu-i așa?”

nigel farage

După reacția zgomotoasă a sălii, britanicul nu a reușit să se mai controleze și i-a jignit pe eurodeputați: „Cei mai mulți dintre voi nu au avut niciodată în viața voastră un job adevărat.”

„Voi, ca proiect politic, sunteți în starea de negare. Sunteți în negare pentru că nu vedeți că moneda voastră se prăbușește. Sunteți în negare pentru că nu observați că apelul doamnei Merkel de anul trecut, care a cerut imigranților să treacă granița, a condus la diviziuni majore între țări”, a mai spus liderul UKIP.

„Dar cea mai mare problemă pe care o aveți este că ați impus asupra britanicilor și celorlalți oameni din Europa o Uniune, pe ascuns, fără să le spuneți nimic. Ce s-a întâmplat joia trecută a fost un rezultat seismic. Ce au făcut oamenii obișnuiți, care au fost oprimați și care și-au văzut standardele de viață cum cad, a fost să respingă multinaționalele, băncile și au zis: ne vrem țara înapoi, granițele, vrem să fim o țară independentă și normală”, a mai spus Nigel Farage.

Jean-Claude Juncker către europarlamentarii UKIP: De ce mai sunteți aici?

În discursul ținut în fața eurodeputaților, președintele Comisiei Europene i-a întrebat pereprezentanții UKIP (partidul de extremă dreaptă care a susținut cel mai puternic Brexitul), ce mai caută în PE:

„Trebuie să respectăm democrația britanică și modul în care aceasta și-a exprimat punctul de vedere”, a spus Jean-Claude Juncker, fiind imediat aplaudat de deputații UKIP.

juncker pe

„Este ultima dată când mai aplaudați aici”, li s-a adresat imediat Juncker. „Și, într-o oarecare măsură, sunt surprins că sunteți aici. Voi luptați pentru ieșire. Poporul britanic a votat în favoarea ieșirii. De ce sunteți aici?” , a continuat Juncker.

“Nu sunt obosit, voi lupta până la ultima suflare pentru Europa unită”, a mai spus Jean-Claude Juncker, căruia în ultimele zile unii lideri europeni (din statele estice, în special) i-au cerut demisia, fiind considerate egal responsabil, alături de David Cameron și Donald Tusk (președintele Consiliului Europan) pentru Brexit.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: