joi

20 iunie, 2024

21 decembrie, 2021

Parlamentul Rusiei urmează să declare că destrămarea URSS a fost ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”, anunță The Moscow Times. Această decizie a Dumei de Stat ar urma să marcheze 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, produsă la data de 26 decembrie 1991.

Proiectul de rezoluție a fost depus luni la Duma de Stat de partidul naționalist Liberal Democrat condus de Vladimir Jirinovski.

Președintele Vladimir Putin a calificat în 2005 destrămarea Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă” și a reluat această afirmație de mai multe ori, sub diverse forme.


“Duma de Stat (…) consideră că prăbușirea URSS este principala catastrofă geopolitică a secolul 20, ce a dus la dezintegrare în diverse zone ale societății”, se arată în poriectul de rezoluție depus de naționaliștii lui Jirinovski.

Potrivit documentului citat de The Moscow Times, prăbușirea URSS a dus și la o amplificare de proporții a crizei politice și economice, generând, de asemenea, o serie de conflicte naționale.

Parlamentarii îl mai acuză pe fostul președinte rus Boris Elțîn de dezintegrarea ”deliberată” și ”neautorizată” a uniunii, în complicitate cu liderii din Ucraina și Belarus, Leonid Kravciuk și Stanislav Șușchevici.

Odată adoptată, declarația politică ar urma să fie trimisă de parlament președintelui Vladimir Putin, autorităților ruse federale și regionale, dar și organizațiilor internaționale interguvernamentale.


Al doilea mare partid de opoziție al parlamentului dominat de Rusia Unită a lui Vladirmir Putin, Partidul Comunist, i-a acuzat pe naționaliștii lui Jirinovski de confiscarea agendei.

O tragedie rusească

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că prăbușirea URSS a însemnat sfârșitul ”Rusiei istorice” și rămâne și acum o ”tragedie” pentru majoritatea cetățenilor.

Declarațiile sale vin pe fondul tensiunilor în dosarul Ucraina și al așa-ziselor condiții anunțate de Kremlin în dialogul cu NATO și SUA.

Putin a cerut ca NATO să oprească extinderea Alianței, dar și activitățile militare de pe flancul estic, ceea ce a făcut ca o serie de analiști să invoce din nou faptul că principala preocupare a Kremlinului este refacerea URSS.

Președintele Putin este acuzat și de minimalizarea represiunilor regimului stalinist și de promovarea unei viziuni eroice asupra trecutului sovietic cu scopul de a-și consolida propria popularitate acasă.

La sfârșitul lunii decembrie, Curtea Supremă a Rusiei ar urma să decidă asupra unei solicitări de dizolvare a organizației ”Memorial”, un grup pentru drepturile omului care a jucat un rol important în documentarea represiunilor din timpul erei sovietice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: