duminică

25 februarie, 2024

17 noiembrie, 2017

La finalul ședinței de la Băile Herculane, conducerea PSD a adoptat vineri o rezoluție în care în principal denunță ”Statul paralel și ilegitim”, motiv pentru care acordă ”deplinul sprijin politic” pentru modificarea rapidă a legilor justiției ”în conformitete cu deciziile Curții Constituționale și cu reglementările europene”.

PSD a mai decis să nu organizeze o manifestare ”în sprijinul guvernului” în București, conducerea partidului lăsând la latitudinea organizațiilor județene dacă vor organiza, în plan local, manifestații  publice ”pentru sprijin acordat guvernului și statului de drept”.

După o singură frază dedicată bunei guvernări, PSD constată în rezoluție ”existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept”.


Potrivit textului, aceste vulnerabilități ”Sunt speculate de exponenţii <Statului Paralel şi Ilegitim>, cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească. Rezultă că <Statul Paralel şi Ilegitim>,  foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”.

(Descărcați AICI rezoluția PSD)

În rezoluţia adoptată vineri, PSD susţine că acţiunile din ultima perioadă ale „Statului Paralel şi Ilegitim’’, ”disimulate sub aşa-numita <luptă anti-corupţie>, au drept scop evident hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului”.

PSD pretinde şi că aşa-zisul ”Stat Ilegitim şi Paralel” este dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei, din dorinţa de a deţine controlul asupra puterii politice.

Liderii PSD îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că tolerează, prin lipsă de reacţie, abaterile grave de la litera şi spiritul Constituţiei săvârşite de ”Statul Ilegitim şi Paralel”, încălcându-şi astfel una dintre principalel atribuţii şi anume de a veghea la respectarea legii fundamentale şi la buna funcţionare a autorităţilor statului.


”PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european”, mai arată liderii PSD reuniţi la Băile Herculane.

”PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile <Statului Paralel şi Ilegitim> şi mecanismele prin care acesta încearcă să confişte puterea legitim aleasă. Fără aceste relatări, multe dintre delictele şi excesele <Statului Paralel şi Ilegitim> ar fi rămas necunoscute şi ar fi putut prolifera fără niciun fel de rezistenţă din partea opiniei publice”, mai scrie în rezoluţia social-democraţilor.

Liderii PSD mai spun că partidul îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi ”care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate țările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”.

”Pachetul cu modificările legislative necesare în domeniul justiţiei reprezintă singurul instrument legal, democratic şi constituţional pentru garantarea respectării întocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, concretizată în asigurarea unei reale independenţe a judecătorilor pentru exercitarea şi înfăptuirea actului de justiţie”, se mai arată în rezoluţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: