marți

9 iulie, 2024

6 decembrie, 2023

Cifra de afaceri din retail a crescut în octombrie față de luna precedentă cu 1,3% (serie brută) și cu 0,9% (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate). Creșterea survine după o serie  de scăderi lunare succesive: iunie (-1,9%), iulie (-0,1%), august (-0,4%) și septembrie (-0,4%).

Creșterea lunară a volumului cifrei de afaceri din comerțul cu amânuntul în octombrie s-a datorat creșterii înregistrate la vânzările de produse alimetare, băuturi și tutun (+1,9%), vânzărilor de produse alimentare (+1.2%) și nealimentare (+0,8%), arată datele INS publicate miercuri.

În primele 10 luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, care în cea mai mare parte constituie consumul final al gospodăriilor, s-a majorat cu 2% (serie brută) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și cu 2,2%, serie ajustată.


În perioada ianuarie – octombrie 2023, cele mai mari creșteri a vânzărilor (serie ajustată) au fost înregistrate pentru produsele nealimentare (+3,8%) și la produsele alimentare, băuturi și tutun (+3,2%). Vânzările de carburanți au scăzut însă cu 2,8%.

Faţă de luna octombrie 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna octombrie 2023, a crescut atât ca serie brută cu 1,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,4%.

Vânzările au crescut în UE, în octombrie, față de septembrie cu 0,3% și cu 0,1% în zona euro

Comparativ cu luna octombrie 2022, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut în UE cu 0,9% și cu 1,2% în zona euro (serie ajustată), conform comunicatului Eurostat publicat miercuri.

În octombrie 2023, volumul ajustat sezonier al comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în zona euro și cu 0,3% în UE, comparativ cu septembrie 2023, potrivit estimărilor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.


În septembrie 2023, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% atât în zona euro, cât și în UE. În octombrie 2023, comparativ cu octombrie 2022, indicele vânzărilor cu amănuntul ajustat calendaristic a scăzut cu 1,2% în zona euro și cu 0,9% în UE.

În zona euro în octombrie 2023, comparativ cu septembrie 2023, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,8% pentru produsele nealimentare, în timp ce a scăzut cu 0,8% pentru carburanți și cu 1,1% pentru alimente, băuturi și tutun. În UE, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,0% pentru produsele nealimentare și cu 0,1% pentru carburanții pentru automobile, în timp ce a scăzut cu 0,8% pentru alimente, băuturi și tutun.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri lunare ale cifrei de afaceri din comerțului cu amănuntul s-au înregistrat în Croația (+3,1%), Țările de Jos (+2,4%) și Slovacia (+1,9%).

Cele mai mari scăderi au fost observate în Franța (-1,0%), Belgia și Austria (ambele -0,8%), Spania și Portugalia (ambele -0,4%).

În zona euro în octombrie 2023, comparativ cu octombrie 2022, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 6,4% pentru carburanții pentru automobile și cu 1,5% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce a crescut cu 0,1% pentru produsele nealimentare.

În UE, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 5,5% pentru carburanții pentru automobile și cu 1,2% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce a crescut cu 0,2% pentru produsele nealimentare.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Slovenia (-15,6%), Ungaria (-6,5%) și Estonia (-5,5%).

Cele mai mari creșteri au fost observate în Spania (+5,9%), Danemarca (+4,2%), Bulgaria și Luxemburg (ambele cu +3,1%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Capitala conduce în Topul celor mai Prosperitate orașe din România,

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: