Uniunea Europeană se abține să impună noi sancțiuni asupra unor cetățeni ruși, în ciuda faptului că regimul Putin a arestat sâmbătă, în toată Rusia, peste 3.000 de persoane care cereau eliberarea lui Alexei Navalny, anunță Reuters, care citează surse diplomatice europene.
Ministrul de externe al Lituaniei, care a sosit luni la Bruxelles pentru o întâlnire a celor 27 de diplomați ai blocului comunitar, a declarat presei că „o schimbare este în aer în Rusia”, schimbare pe care UE trebuie să o susțină, mai ales după reținerea lui Alexei Navalny imediat după întoarcerea în Rusia.
„UE trebuie să transmită un mesaj foarte clar și decisiv că acest lucru nu este acceptabil”, a declarat Gabrielius Landsbergis, cerând mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, așa cum consideră și Letonia, Estonia sau Polonia că trebuie acționat.
Cu toate acestea, UE va alege, pentru moment, o abordare mai reținută, iar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, va merge mai întâi la Moscova pentru a transmite nemulțumirea UE față de arestarea lui Alexei Navalny, au declarat pentru Reuters doi diplomați europeni.
Aceștia au mai afirmat că Uniunea ”va presa” și pentru eliberarea demonstranților pro-democrație.
Statelor baltice, care susțin o abordare mai dură în relația cu Rusia, li s-a alăturatItalia, ministrul italian de externe afirmând duminică că Roma este gata să susțină noi sancțiuni împotriva Rusiei. Și România a susținut luni public această abordare.
Pe de altă parte, ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a limitat în a declara public că cere eliberarea imediată a protestatarilor reținuți sâmbătă de autoritățile ruse.
Reuters precizează că pozițiile exprimate de Germania și Franța vor fi decisive în poziționarea UE față de modul în care Rusia tratează drepturile omului.