sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iulie, 2015

MH17Rusia s-a opus prin veto unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care ar fi permis creearea unui tribunal internaţional de anchetă pentru judecarea suspecţilor de doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, anul trecut, în estul Ucrainei, anunţă Reuters.

Dintre cele 15 ţări membre ale Consiliului, 11 au votat miercuri pentru proiectul de rezoluţie iniţiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina, iar trei s-au abţinut, şi anume China, Angola şi Venezuela.

O rezoluţie este adoptată cu cel puţin nouă voturi şi fără ca Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie sau Franţa să i se opună prin veto.


Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, cu 298 de persoane la bord, dintre care aproximativ două treimi erau olandezi. Avionul s-a prăbuşit într-o zonă din estul Ucrainei, aflată sub controlul separatiştilor proruşi.

1405725818618_wps_3_Ukraine_MH17_Graphic

„Cei care se fac vinovaţi ar putea să creadă că se pot ascunde, acum, în spatele votului de veto al Federaţiei Ruse. Nu li se va permite să scape justiţiei”, a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop în Consiliu. La bordul avionului se aflau 39 de australieni.

Julie Bishop a anunţat că Australia, Olanda, Malaysia, Belgia şi Ucraina vor căuta un mecanism alternativ de urmărire penală.


Ucraina şi Occidentul îi acuză pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au doborât avionul cu ajutorul unei rachete ruseşti, de tip Buk. Însă Moscova a respins acuzaţiile că le-ar fi furnizat rebelilor sisteme antiaeriene de rachete de tip SA-11 Buk.

Poziţia Moscovei era cunoscută de mult timp, iar tergiversările la care recurg autorităţile de la Kremlin l-au determinat pe ministrul britanic de externe să afirme încă de acum 2 săptămâni că Marea Britanie nu va tolera tentativele de blocare a înfiinţării unui tribunal internaţional de anchetă.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Samantha Power a declarat în Consiliu că „niciun vot de veto nu va sta în calea anchetării şi judecării acestei crime odioase”.

„Eforturile de negare a justiţiei nu vor face altceva decât să sporească durerea familiilor victimelor, care au suferit deja mai mult decât poate înţelege oricare dintre noi”, a adăugat ea. „Acesta este efectul votului de veto al Rusiei de astăzi (miercuri)”, a afirmat Samantha Power.

Rusia a propus propriul proiect de rezoluţie, care îndeamnă ONU să joace un rol mai important în ancheta cu privire la cauzele prăbuşirii avionului şi în care cere să se facă dreptate, dar fără să prevadă înfiinţarea unui tribunal în acest sens.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că este prematur să se fie înfiinţat un tribunal internaţional. El a adăugat că rezoluţia iniţiată de Malaysia şi ceilalţi a fost supusă la vot în pofida faptului că se ştia că Rusia îşi va utiliza dreptul de veto.

„Acest lucru, în opinia noastră, arată faptul că scopurile politice erau mai importante pentru ei decât obiectivele practice. Este, desigur, regretabil”, a spus Ciurkin. „Rusia este pregătită să coopereze în efectuarea unei anchete exhaustive, independente şi obiective cu privire la motivele şi circumstanţele prăbuşirii”, a spus el.

Ministrul olandez de Externe Bert Koenders a declarat că s-a dovedit că era vorba despre un mecanism judiciar care nu avea nicio legătură cu politica. „Mi se pare de neînţeles faptul că un membru al Consiliului de Securitate obstrucţionează justiţia într-o tragedie care a afectat atât de mulţi oameni. Impunitatea va da un semnal foarte periculos”, a avertizat el.

Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina efectuează o anchetă penală cu privire la doborârea zborului MH17. Separat, un raport final asupra cauzelor incidentului urmează să fie prezentat în octombrie de către Comisia olandeză pentru securitate.

Consiliul de Securitate al ONU adopta pe 21 iulie 2014 o rezoluţie prin care cerea ca cei găsiţi vinovaţi „să dea socoteală şi ca toate statele să coopereze deplin în eforturile cu privire la stabilirea celor vinovaţi”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: