marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 ianuarie, 2014

România ar fi angajat BNP Paribas, Citigroup şi JP Morgan pentru a aranja o emisiune de obligaţiuni pe piaţa internaţională, potrivit unor surse din piaţa financiară, scrie luni Reuters.

Solicitate să confirme sau să infirme informaţia, băncile respective au refuzat să comenteze.

Nu se ştie încă dacă vor fi emise obligaţiuni denominate în euro sau în dolari, dar o sursă locală declara în decembrie, pentru Reuters, că s-a emis o cerere de ofertă pentru eurobonduri denominate în dolari.


În noiembrie anul trecut, plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat (cu perioade de maturitate de 5 până la 10 ani) pe pieţele externe Medium Term Notes (MTN), aprobată în 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere şi perioada următorilor trei ani, respectiv 2014-2016.

Majorarea plafoanelor indică intenția Guvernului de a se împrumuta mai mult în următorii trei ani, de pe piața internațională. Plafonul stabilit de guvern reprezintă suma pentru care autoritățile financiare dețin garanții.

Executivul spunea în noiembrie 2013 că , astfel, va fi acoperit necesarul brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2014-2016.

Programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani şi cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. În luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finanţare pe acest an.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, când România a îmrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro.

De la începutul anului 2013, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 44,161 miliarde lei (aproximativ 10 miliarde de euro), la care s-au adăugat emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: