Vladimir Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale din martie 2024, o mișcare care îl va menține la putere cel puțin până în 2030, informația fiind confirmată de Reuters din șase surse. Actualul președinte spune că ”trebuie să conducă Rusia prin cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii”,
Vladimir Putin, căruia Boris Elțin i-a înmânat președinția în ultima zi a anului 1999, a fost deja președinte mai mult decât orice alt conducător rus de la Iosif Stalin, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.
Putin a împlinit 71 de ani pe 7 octombrie. Sursele, care au discutat cu Reuters sub condiția anonimatului, au spus că știrile despre decizia lui Putin circulă la Moscova și că echipa sa de consilieri se pregătește acum pentru campaniea de realegere a lui Putin.
Pentru Putin, despre care sondajele de opinie arată că se bucură de cote de aprobare de 80% în interiorul Rusiei, alegerile sunt o formalitate dacă candidează: cu sprijinul statului, al presei de stat și aproape nicio disidență publică, el este sigur că va câștiga.
Vladimir Putin nu are rival în competiția internă
„Decizia a fost luată – va candida”, a spus una dintre sursele care au care cunosc planurile președintelui. Un indiciu ”regizat” urmează să apară în câteva săptămâni, a spus o altă sursă, confirmând o informație a ziarului Kommersant de luna trecută. O altă sursă, de asemenea familiarizată cu planurile Kremlin, a confirmat că a fost luată o decizie și că echipa de consilieri se pregătește pentru participarea lui Putin în campanie. Alte trei surse au spus că decizia a fost luată: Putin va candida.
În timp ce mulți diplomați, spioni și oficiali străini se așteaptă ca Putin să rămână la putere pe viață, până acum nu a existat nicio confirmare specifică a planurilor sale de a candida la alegerile prezidențiale din martie 2024.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze. Peskov a spus în septembrie că, dacă Putin ar decide să candideze, atunci nimeni nu va putea concura cu el.
În timp ce Vladimir Putin nu se confruntă cu vreo competiție reală în alegeri, el se confruntă totuși cu cele mai serioase provocări externe cu care s-a confruntat orice șef de la Kremlin de la Mihail Gorbaciov, în mandatul căruia Uniunea Sovietică s-a prăbușit.
Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar sancțiunile occidentale au produs cel mai mare șoc extern economiei ruse din ultimele decenii. Putin s-a confruntat și cu revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin, în iunie.
***