marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iulie, 2018

Partidele eurosceptice ar putea obține la alegerile de anul viitor cu 60% mai multe mandate în Parlamentul European, ceea ce va le va crea probleme liderilor europeni care doresc o integrare aprofundată după Brexit, scrie Reuters.

Analiza Reuters a fost realizată pe baza sondajelor realizate de diverse entități în statele membre și arată că această ascensiune a euroscepticilor este și mai îngrijorătoare în condițiile reducerii mandatelor din PE la 705, de la 751, după retragerea Marii Britanii din UE.


 

Actuala popularitate a partidelor din noua coaliție a Italiei, Mișcarea 5 stele și Liga, va crește scorul grupurilor din care fac parte, dar numai dacă nu vor dezamăgi populația până la alegerile pentru PE.

Cele două formațiuni italiene și Alternativa pentru Germania (AfD), partid aflat în plină ascensiune, vor acoperi golul pe care UKIP îl va lăsa în PE după Brexit (deține acum 19 locuri).


Grupul Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD), dominată astăzi de UKIP și de 5 Stele, ar putea obține 59 de locuri, comparativ cu 45, câte deține acum.

De asemenea, Europa Națiunilor și Libertății, care include formațiunea franceză condusă de Marine Le Pen și Partidul Libertății din Olanda, al cărui lider este Geert Wilders, ar putea ocupa 63 de locuri, în loc de 35, ca urmare a popularității Ligii italiene.

Numărul total al euroscepticilor din PE ar ajunge așadar la 122 de locuri, față de 80 acum, iar ponderea în legislativul european ar fi de 17,3%, față de  10,6%, în prezent, luând în calcul și reducerea mandatelor totale la 705.

 

PiS, partidul de guvernământ din Polonia, ar avea toate trăsăturile necesare pentru a fi membri ai grupului euroscepticilor, dar, la fel ca și Fidesz (cu apartenența sa controversată la PPE), nu împărtășește scopul declarat de Le Pen și Bannon – destrămarea Uniunii. Cel puțin cât timp se bucură de subsidiile acordate de Bruxelles, scrie Reuters.

Ce alte evoluții ar mai putea avea loc:

  • Prăbușirea stângii și a dreptei la ultimul scrutin francez s-ar putea reflecta într-o impulsionare a blocului ALDE, dacă formațiunea președintelui Emmanuel Macron se aliază acesteia (centriștii francezi ar avea 19 mandate, în loc de șapte, acum).
  • Mișcarea lui Jean-Luc Melenchon va susține stânga din PE, aducând un plus de opt locuri.
  • Cel mai mare grup va rămâne cel al popularilor, în care intră și partidul Angelei Merkel. Însă, cu o pondere de 180, în loc de 219 locuri, în prezent, reducându-se astfel la 26, comparativ cu 30, distanța față de centru – stânga.

Precizare: toate estimările sunt valabile dacă se mențin actualele grupuri și nu apar alte alianțe în PE.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: