sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 aprilie, 2013

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurozonei, ministrul olandez al Finantelor.

Miniștrii din Uniunea Europeană vor lua, săptămâna aceasta, în discuție o propunere de a impune pierderi la depozitele interbancare ale deponenților, în cazul problemelor financiare, conform unui proiect de lege european care introduce puteri care îi vor penaliza pe cei cu depozite mari, relatează Reuters.

O astfel de idee, dacă miniștrii ar susține-o, ar putea zdruncina și mai mult încrederea creditorilor, deja supărați pe proiectul de lege privind stabilirea celor care, alături de acționari, ar trebui să sufere pierderi atunci când o bancă are necazuri.

Miniștrii de finanțe din UE, care se vor reuni la Dublin, vineri, vor discuta cum să modeleze această lege, care ar putea intra în vigoare din 2015 și care acoperă ceea ce este cunoscut sub numele de redresare bancară și rezoluție.


Discuțiile urmează recenta decizie de a impune pierderi grele asupra unor deponenți în Cipru, în schimbul unui pachet de salvare internațional. Aceasta a stabilit un precedent, care este probabil să se reflecte în aceste norme ale UE, făcând din pierderile pentru marii deponenți neasigurați o caracteristică permanentă a viitoarelor crize bancare.

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat recent că planul de salavare a Ciprului nu a fost „un șablon”, în încercarea de a domoli temerile piețelor că depozitele bancare ar fi pe viitor pradă ușoară pentru creditorii internaționali care sprijină țările din zona euro cu probleme.

Într-un document pregătit de către oficiali guvernamentali, în Irlanda, care, în calitate de deținător al președinției prin rotație, a UE va prezida reuniunea miniștrilor, ei scriu că depozitele interbancare mai mici de o lună ar trebui să fie, de asemenea, penalizate.

Propunerea va fi parte a unor discuții mai largi, care să ia în considerare când, de exemplu, deponenții ar trebui să fie sancționați în cazul în care o bancă intră în dificultăți. Acest lucru este cunoscut sub numele de recapitalizare internă.


Acționarii sunt primii care ar urma să-și piardă banii, împreună cu diverse ranguri de creditori din spatele lor.

Depozitele bancare de până la 100.000 de euro ale clienților vor rămâne protejate de o lege a UE existente, iar cele mai recente propuneri ating sumele de deasupra acestui plafon.

„În timp ce este recunoscut faptul că bail in-ul (salvarea  cu resurse interne) pasivelor interbancare poate implica anumite riscuri, în schimb, este de preferat … ca aceste datorii să nu fie excluse excluse de la bail-in”, se arată în documentul citat de Reuters.

O astfel de sugestie va provoca nemulțumirea multor oficiali, care au asistat la o blocare a creditării interbancare pe care Banca Centrală Europeană se luptă încă să o deblocheze, în ciuda faptului că a oferit mai mult de un trilion de euro din împrumuturi ieftine.

La o reuniune a oficialilor din țările UE de la Bruxelles, miercuri, Franța și Italia și-au exprimat rezerve serioase cu privire la idee.

Deși unii decidenți au încercat să descrie Cipru și pierderile suferite de deponenți la două dintre băncile sale ca pe o situație unică, mulți experți cred că marchează o schimbare dramatică în ceea ce privește modul în care Europa se ocupă de băncile cu probleme, pentru a scuti contribuabilii care au fost prinși în bailout-urile anterioare.

Jeroen Dijsselbloem, șeful Eurogrupului, a declarat că, în viitor, blocul monetar ar trebui să ceară mai întâi băncilor să se recapitalizeze mai întâi și abia apoi să se uite la acționari și la deținătorii de obligațiuni și apoi „dacă este necesar”, la titularii de depozite neasigurate.

Comisia Europeană a scris primul proiect de lege, dar a lăsat în grija statelor membre și a Parlamentului European să decidă dacă și când să se confrunte deponenții cu pierderi, atunci când o bancă este în procedură de salvare sau de închidere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: