29 martie, 2011

Reuniune internaţională pe tema conflictului din Libia. Circa 40 de delegaţii din întreaga lume – din coaliţie, ONU, NATO, Uniunea Africană şi Liga Arabă –  se vor întâlni azi, la Londra, pentru a discuta despre situaţia din Libia. Preşedintele SUA, Barack Obama, a ţinut un discurs în favoarea primului război declanşat în mandatul său, insistând că intervenţia militară americană în Libia va fi limitată. El le-a spus americanilor că SUA, ca parte a coaliţiei, a salvat nenumărate vieţi ameninţate de forţele armate ale tiranului Muammar Gaddafi. SUA au predat acum comanda operaţiunilor militare către NATO. În acest timp, rebelii încearcă să avanseze spre centrul Libiei, dar au fost opriţi lângă oraşul Sirte. AlianţaNord-Atlantică insistă că este imparţială în acest conflict, dar Rusia s-a delarat, din nou, îngrijorată că intervenţia militară într-un război civil nu este sancţonată de rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU. (BBC News)

Anchetatorii OLAF nu au voie în Parlamentul European. PE continuă să respingă încercarea Oficiului European Antifaudă de a intra în clădirile sale şi de a lua probe din birourile celor patru parlamentari implicaţi în scandalul mitei pentru lobby. Oficialii europeni se ceartă încă pe problema cine ar trebui să strângă probe privind cazul de corupţie dezvăluit de ziarul “Sunday Times”, în acest timp crescând temerile că date importante ar putea fi distuse, în mijlocul confuziei create. OLAF spune că tratatele europene şi legislaţia UE îi oferă un mandat clar pentru a face o anchetă, dar preşedintele PE, Jerzy Buzek, neagă acest lucru. Politicianul polonez spune că misiunea OLAF este doar investigarea folosirii incorecte a fondurilor UE. Duminică, ziarul britanic a mai dezvăluit un nume pe lista politicienilor care au acceptat să ia bani frumoşi pentru a susţine diverse amendamente ale legislaţiei europene: deputatul spaniol de centru-dreapta Pablo Zalba. Acesta se declară însă “o victimă”, prinsă în capcana întinsă de jurnalişti, care i-au cerut să susţină amendamente la un proiect privind protecţia consumatorului.(EUObserver)

Scurgeri de apă radioactivă la Fukushima. Operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power, şi-a recunoscut, luni, incapacitatea de a prelua controlul asupra situaţiei de la Fukushima Dai-Ichi şi a apelat la ajutorul unor specialişti nucleari francezi. Apa cu un nivel mare de radioactivitate s-a scurs din reactorul numărul 2, organizaţia Greenpeace declarând că a măsurat un nivel de reactivitate îngrijorător la 40 km de centrala afectată de dezastrele naturale din 11 martie. Potrivit ultimelor informaţii, plutoniul a fost găsit, luni, în pământul din jurul centralei accidentate. Cinci mostre de sol au fost prelevate de la faţa locului. Toate au demonstrat prezenţa plutoniului 238, 239 şi 240, a precizat un purtător de cuvânt, adăugând că, totuşi, concentraţia găsită nu ar fi periculoasă pentru sănătate. Roland Masse, un fost director al Oficiului de Protecţie contra razelor ionizante, a confirmat că plutoniul prezent presupune riscuri minore pentru sănătate. “Depinde de circuitele de transmitere la om şi de dozele primite, dar plutoniul este foarte rapid eliminat din organism. Prezenţa plutoniului în jurul centralei de la Fukushima este îngrijorătoare doar pentru că demonstrează că există scurgeri din inima reactorului”, a spus specialistul francez. (Le Monde)


Preşedintele portughez va anunţa organizarea de alegeri anticipate. Şeful statului portughez a cerut reunirea Consiliului de Stat, în 31 martie, pentru a anunţa dizolvarea Parlamentului de la Lisabona. Anunţul a fost făcut după ce premierul Jose Socrates a decis să demisioneze, în 23 martie, după o ultimă încercare de a impune noi măsuri de austeritate menite să aducă deficitul bugetar în limitele normale, trasate de UE. Preşedintele Cavaco Silva a spus că un guvern socialist interimar –  Partidul Social Democrat, aflat încă la guvernare, până la alegerile anticipate, dar şi Partidul Poporului, au promis că vor continua procesul de consolidare fiscală. (El Pais)

Explozie la o fabrică de armament din Yemen. O serie de explozii puternice izbucnite la o fabrică de armament din sudul Yemenului au ucis cel puţin 78 de oameni. Fabrica din oraşul Jaar a fost atacată de militanţi islamişti, duminică, în timpul unor ciocniri cu forţele guvernamentale.  Nu se ştie exact, încă, ce a produs explozia, dar ea s-a auzit la 15 km distanţă, printre morţi aflându-se femei şi copii. Ţara a fost zguduită de săptămâni întregi de proteste, în care se cerea demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh. Fabrica, aflată în regiunea Khanfar, lângă oraşul Jaar, produce muniţie şi puşti Kalaşnikov. Ambulanţele au transportat răniţii la spitalul din Jaar, unde doctorii spuneau că accidentul este o adevărată catastrofă, prima de acest gen din Abyan. (BBC News)

Silvio Berlusconi, la tribunal. Premierul italian a apărut în faţa unui tribunal din Milano, luni, într-o primă înfăţişare în procesul în care este acuzat de fraudă fiscală. Este vorba despre cumpărarea drepturilor de autor pentru difuzarea unor filme de către compania sa Mediaset. Primul ministru nu a vorbit în timpul acestei audieri. Într-o intervenţie telefonică precedentă, la unul dntre posturile sale de televiziune, a spus, însă, că acuzaţiile sunt “nefondate, ridicole şi motivate politic”. Justiţia va decide dacă Berlusconi şi alte trei persoane vor fi condamnate pentru fraudă sau nu. Berlusconi mai are pe rol alte trei procese, inclusiv cel în care este acuzat că a avut reaţii sexuale cu o prostituată minoră. Procesul va începe luna viitoare. (NY Times)

Sfârşitul unei ere politice în Germania. Pentru necunoscători, poate fi greu de înţeles cum alegerile locale dau o grea lovitură politicienilor din Berlin, punând în pericol autoritatea cancelarului Angela Merkel, considerată cel mai puternic politician din Europa. Este greu de imaginat cum un cutremur devastatator urmat de tsunami, în Japonia, poate avea efecte negative asupra vieţii politice din Europa. Şi totuşi, aceste două lucruri s-au putut constata, duminică, atunci când au avut loc alegeri locale în Germania şi când Uniunea Creştin-Democrată a suferit o înfrângere umilitoare în statul Baden-Württemberg. Victoria partidului de centru-stânga şi a ecologiştilor poate duce la slăbirea coaliţiei la centru, care-şi va duce cu greu la bun sfârşit mandatul, până în 2013, partidele de la putere fiind măcinate de lupte interne. În termeni de politică externă, în Europa şi în lume, înfrîngerea în alegeri poate duce din nou la indecizie, aşa cum s-a întâmplat recent în problema crizei din zona euro şi a intervenţiei militare a NATO în Libia.  (Financial Times)


Marea Britanie respinge planul CE privind interzicerea maşinilor poluante în centrul oraşelor. Uniunea Europeană a propus ca maşinile care funcţionează cu motorină sau benzină să fie interzise în centrul oraşelor europene, până în anul 2050. Comisia susţine că acest lucru va reduce consumul de petrol şi emisiile de carbon cu 60%. Dar ministrul britanic al transporturilor, Norman Baker, consideră că UE nu trebuie să se amestece în opţiunile pentru transport local. “Nu vom interzice intrarea maşinilor în centrul oraşului aşa cum nu vom avea banane dreptunghiulare”, a spus oficialul de la Londra. Într-o propunere privind “Planul Unic pentru Transport”, Comisia a subliniat că e nevoie de o schimbare profundă a modului de a călători, pentru a reduce dependenţa de petrol şi pentru a scădea poluarea cu dioxid de carbon până în 2050. (BBC News)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: