7 februarie, 2019

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a început joi discuțiile bilaterale cu omologii săi din statele UE care s-au opus constant aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, a anunțat joi ministrul de Interne, în conferința de presă de la finalul reuniunii informale a miniștrilor pentru Afaceri Interne.

Carmen Dan a explicat că, în calitatea sa de președinte al Consiliului JAI, a pus pe agenda întâlnirii problema Schengen, a granițelor interne, pentru ”o tatonare” a statelor membre privind extinderea spațiului Schengen:

De ce am ales să punem pe agendă această temă importantă pentru noi, pentru că ne-am dorit să existe această tatonare.


Astăzi s-a făcut acest tur de masă și am reluat discuțiile inclusiv în cee ace privește extinderea Spațiului Schengen (…) Ne comportăm ca un membru de facto al Spațiului Schengen și am îndeplinit toate condițiile (…)

Asta așteaptă cetățenii de la Președinția Română la Consiliul UE și facem tot ce putem să depășim acest blocaj, care este un blocaj politic.

Ministrul a declarat că speră ca eforturile sale, susținute și ceilalți membri ai Guvernului, precum și de președintele Klaus Iohannis, să permită aderarea la Schengen chiar pe mandatul Președinției României la Consiliul UE (adică până la alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai).

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație, a declarat că a susținut intrarea Bulgariei și României în Schengen chiar de la începutul mandatului său și a spus că le-a cerut statelor membre să accepte această aderare.


Poziția Comisiei Europene a fost clară încă din 2011, a adăugat comisarul: România și Bulgaria sunt pregătite să intre în Spațiul Schengen. Este nevoie însă de unanimitatea țărilor UE.

Aranjamente temporare pentru preluarea imigranților de pe vasele din Marea Mediterană

Pe subiectul migranților, comisarul a explicat că se fac progrese în ceea ce privește mecanismul „aranjamentelor temporare” care vor funcționa până la finalizarea modificării legislației privind azilul (Regulamentului Dublin).

Aranjamentele se bazează pe solidaritate și voluntariat, așa încât nu există cote de imigranți ce vor trebui preluate de statele membre de pe vasele ce vin pe Marea Mediterană. Dimitris Avramopoulos nu a dezvăluit numărul de țări care au acceptat până joi să relocheze persoanele aflate la bordul vaselor de pe Mediterană, dar a salutat implicarea Germaniei și Franței pentru a face ca aceste aranjamente să devină realitate.

„Am fost foarte direct cu miniștrii (de Interne din UE – n. red.): Să nu ne mai jucăm și să nu mai negociem viețile oamenilor”, a spus comisarul Avramopoulos, referindu-se la aceste aranjamente care vor funcționa până la modificările legislative privind azilul.

Modificări ce vor trebuie să fie în linie cu reglementările de la Geneva și să fie respectate de către toate țătile membre, întrucât așa prevede Tratatul, a mai spus el, referindu-se la poziția unor state.

Comisarul Avramopoulos a amintit și acordul istoric privind interoperabilitatea sistemelor de informații, ce a fost convenit în urmă cu două zile în trilog, și care va face ca niciun infractor să nu mai poată trece granița cu pașaport falsificat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: