marți

16 aprilie, 2024

25 octombrie, 2021

Miniștrii Energiei din statele membre UE se întâlnesc marți la Luxemburg pentru o reuniune extraordinară a Consiliului Energie, reuniune organizată după ce liderii UE au discutat joi, la Bruxelles, „setul de instrumente” propus de Comisia Europeană cu privire la măsurile de combatere a creșterii prețurilor la energie.

Miniștrilor Energiei li s-a solicitat să elaboreze detalii exacte ale modului de utilizare al ”setului de instrumente” pus la dispoziție de Comisie, pentru a oferi consumatorilor ”o ușurare” pe termen scurt a poverii prețurilor la electricitate și gaze naturale.

Pe baza setului de măsuri propus de Comisie, statele membre ar urma să răspundă la două întrebări:

  • Cum ar putea acțiunile adoptate la nivelul UE să sprijine și să completeze măsurile imediate luate de statele membre pentru a atenua impactul creșterii prețurilor energiei asupra cetățenilor și întreprinderilor din UE?
  • În opinia statelor membre, măsurile pe termen mediu propuse de Comisie sunt suficiente pentru a răspunde provocării reprezentate de viitoarele fluctuații ale prețului energiei? Ce alte măsuri ar putea fi avute în vedere la nivelul UE și al statelor membre, inclusiv utilizarea instrumentelor financiare ale UE?

Comisia Europeană a propus ca măsurile de atenuare a impactului negativ al prețurilor ridicate ale energiei să fie finanțate din veniturile obținute din licitațiile desfășurate în cadrul EU ETS, reducerea taxelor și a impozitelor aplicate energiei și furnizarea de ajutoare de stat. Acestea ar trebui, desigur, să respecte legislația UE în materie de concurență.

În opinia Comisiei, posibilele soluții nu ar trebui să afecteze piața internă a energiei din UE sau eforturile în curs de sprijinire a tranziției către o economie decarbonizată.

Pe termen mediu, Comisia este dispusă să investigheze, cu sprijinul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), avantajele și dezavantajele actualei organizări a pieței angro de energie electrică și să depună eforturi pentru îmbunătățirea funcționării piețelor cu amănuntul.

De asemenea, Comisia este pregătită să analizeze posibilitatea de a crea rezerve strategice de gaz ale UE, de a îmbunătăți accesul la capacitatea de stocare și de a spori reziliența sistemului energetic al UE, inclusiv prin explorarea posibilității unui sistem voluntar de achiziționare în comun de stocuri de rezervă de gaze naturale.


În ceea ce privește primul angajament, Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia şi Ţările de Jos au anunţat luni că nu vor sprijini o reformă a pieţei europene de electricitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: