cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă începe în 2027 – ministrul Energiei

companii cu capital de stat din românia

29 august, 2024

Procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă va începe în 2027, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, urmând ca anul acesta să fie finalizat contractul de execuţie pentru lucrările de retehnologizare.

”Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repornită aseară, la ora 22:43 şi este acum la puterea nominală. Au fost câteva zile de muncă non-stop pentru identificarea cauzelor şi remedierea problemelor tehnice apărute la unul dintre transformatoare. Este adevărat, Unitatea 1 se apropie de finalul primului ciclu de exploatare de 30 de ani. Şi-a făcut cu prisosinţă datoria şi sunt convins ca şi-o va face în continuare, conform planificării, până în 2027, când va începe procesul de retehnologizare. Până la finalul acestui an, dorim să finalizăm încheierea contractului de execuţie pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind în grafic”, spune ministrul.

Unitatea 1 a centralei nucleare din Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007.


Potrivit datelor companiei, retehnologizarea Unităţii 1 înseamnă încă 30 de ani de operare după anul 2029, la mai puţin de jumatate din costurile unui reactor nuclear nou.

Costul estimat este de 1,85 miliarde de euro, fără a lua în calcul costurile finanţării şi actualizarea cu rata inflaţiei la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă, arată datele de pe site-ul Nuclearelectrica.

Unitatea 1 CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în data de 26 august 2024 din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei (protecţia unui transformator de evacuare putere), fiind sincronizată la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de joi, 29 august 2024.

Acordul-cadru, semnat în iunie

Nuclearelectrica şi Canadian Nuclear Partners (CNPSA) au semnat în luna iunie a acestui an un acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru pregătirea şi implementarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Acest acord-cadru are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) şi reprezintă un pas esenţial în finalizarea retehnologizarii Unităţii 1 de la CNE Cernavodă în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite.


Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: