joi

25 aprilie, 2024

10 iulie, 2016

bugetariGuvernul vrea să restructureze sectorul bugetar după un model francez: nu vor fi dați oameni afară, ci va fi aplicat principiul ”doi la unu”, adică la fiecare doi funcționari care ies la pensie se va angaja în loc unul singur.

Planurile de restructurare a sectorului bugetar au fost explicate duminică, la Digi 24, în emisiunea „În fața Ta”, de vicepremierul Costin Borc.

Ideea a fost propusă în discuțiile privind noua lege a salarizării.


„E un principiu acceptat de colegi. Nu vreau să-mi arog această idee, pentru că am văzut-o în Franţa. Era ideea de a diminua administrația într-un mod simplu și corect, a nu face valuri de dări afară, de disponibilizări, ci pe măsură ce fiecare din doi funcționari ieșiti la pensie sau care ies din sistem să fie înlocuiți cu unu. Se poate face în România, dar să fim atenți. Dacă o facem la profesori s-ar putea să nu fie bine sau în sistemul sanitar sau asistența de stat, sau în sistemul de probațiune. Știu că Prună se plânge că ar avea nevoie de mai mult ofițeri de probațiune. Ea trebuie facută cu măsură. Sunt locuri probabil supradimensionate”, a spus vicepremierul Costin Borc la emisiunea „În fața ta”.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au fost pe primele cinci luni ale acestui an de 23 de miliarde de lei, cu 10% mai mult față de cheltuielile realizate în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cheltuielilor a fost pusă pe seama majorărilor salariale.

De asemenea, din septembrie 650.000 de bugetari vor primi salarii mai mari, ceea ce va avea un impact asupra bugetului de 860 de milioane de lei pentru anul 2016 și de 2,6 miliarde de lei pentru anul 2017, potrivit Ministerului Muncii.

Situația este gravă în Administrația locală, potrivit ministrului Muncii Dragoș Pîslaru, deoarece nu se știe exact care sunt salariile angajaților. Ministrul a declarat că a trimis solicitări către toate primăriile din țară să le spună exact ce salarii au angajații și ce sporuri acordă. Din 3.300 de solicitări au primit doar 1.000 de răspunsuri, dintre care două treimi erau inutilizabile, potrivit ministrului.


În cadrul emisiunii, Costin Borc a mai anunțat că autoritățile române poartă discuții cu două companii auto de talie internațională pentru deschiderea unei a treia uzine de asamblare de mașini în România, după cele deținute de Renault și Ford.

Vicepremierul a arătat că Guvernul se gândește inclusiv la o schemă de ajutor de stat pentru producătorii de subansable.

„Fundamental pentru noi nu este numai un al treilea producător, ci și ideea de a dezvolta subcontractorii români locali, atât pentru Ford, pentru Renault, cât și pentru un al treilea. Se fac multe lucruri aici, inclusiv ideea de a da un ajutor de stat, care să pornească de la un milion, nu de la zece milioane, care să fie într-un fel targetat pentru producătorii de subansable”, a susținut oficialul guvernamental.

El a completat că a notificat acest lucru Comisiei Europene și că Ministerul Finanțelor lucrează pentru a da o formă acestui ajutor de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: