joi

25 aprilie, 2024

16 iulie, 2019

Intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională din partea decidenţilor, arată Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) într-un comunicat transmis după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a preznetat câteva măsuri de reducere a cheltuielilor statului.

Printre posibilele tăieri bugetare figurează și limitarea numărului de călătorii gratuite cu CFR de care vor beneficia studenții și eventuala condiționare de note.

„Amintim faptul că aceeaşi guvernare a introdus aceste reglementări în legislaţie în urma campaniei „Viitorul Implică studenţii”, pe care ANOSR a demarat-o în 2017, măsurile fiind incluse în programul de guvernare al României pentru perioada 2017-2020, adoptat de Parlament.


În momentul de faţă, intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională din partea decidenţilor”, menționează ANOSR.

Conform CFR, 20% din numărul total de bilete vândute anul trecut reprezintă tichetele emise pentru studenţi.

ANOSR consideră că atenţia opiniei publice ar trebui să cadă asupra principalelor probleme financiare ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” S.A. Studenţii fac referire la ”grava subfinanţare a CFR Călători” şi se declară convinşi de necesitatea unor investiţii care să permită în viitorul apropiat îmbunătăţirea condiţiilor de transport ale călătorilor.

„Susţinem ferm că această opinie lansată în spaţiul public, de a introduce o posibilă limitare a numărului de călătorii pe care studenţii le pot face gratuit cu trenul, ca fiind nefondată, atât din punctul de vedere al impactului bugetar pe care l-ar avea, cât şi prin incoerenţa discursului public al reprezentanţilor Guvernului. În ceea ce priveşte acordarea burselor, sunt indubitabile beneficiile pe care acestea le-au adus în viaţa studenţilor, reprezentând un pas necesar în vederea atingerii unei stări de normalitate a sistemului educaţional românesc”,afirmă studenţii.


„Considerăm că statul român trebuie să fie principalul pilon de susţinere în formarea unei societăţi preponderent alcătuite din persoane cu studii superioare, care va contribui în mod cert la un proces de dezvoltare durabilă la nivel naţional. Astfel, ar putea fi observate rezultate semnificative în ceea ce priveşte dezvoltarea sectoarelor economice care presupun calificări superioare, iar baza de impozitare ar creşte. Totodată, nu putem trece cu vederea faptul că cetăţenii ar fi mult mai conştienţi de ceea ce presupune implicarea în viaţa civică”, mai precizează comunicatul semnat de președintele Alianței, Petrişor-Laurenţiu Ţucă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: