Autoritățile române au soluționat în ultimii ani 27.000 de cereri de dosare de despăgubire a proprietarilor de drept ai imobilelor naționalizate, însă 200.000 de noi dosare așteaptă să fie soluționate, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.
Din cele 27.000 de dosare soluţionate, în cazul a 13.000 s-au acordat despăgubirile, iar pentru 14.000 urmează să fie acordate despăgubirile în baza noii legi, pentru care Guvernul își va angaja răspunderea miercurea viitoare.
În context, el a arătat că cea mai mare parte a banilor acordați de statul român ca despăgubiri în dosarele de retrocedare a ajuns la persoanele care cumpără drepturi litigioase de la proprietarii de drept sau moștenitorii acestora.
Astfel, 26.200 de proprietari şi miștenitori au primit şase miliarde de lei, iar 1.000 de ”samsari” au obținut 7 miliarde de lei.
Sedii de universități și licee, revendicate
În procesul de retrocedare, circa 9.000 de clădiri au fost restituite în natură foştilor proprietari sau moștenitorilor.
2.000 dintre aceste imobile erau sediile unor instituţii publice.
Potrivit unei analize guvernamentale, citate de Mediafax, pe lista clădirilor revendicate de foștii proprietari se află Facultatea de limbi străine din Bucureşti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti şi Liceul de Artă Nicolae Toniza din Bucureşti.
Ale imobile revendicate sunt Colegiul Naţional Mircea cel Batrân din Râmnicu-Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeş, Universitatea 1 Decembrie 1919 din Alba-Iulia şi Colegiul Naţional Silvania din Zalău.