11 octombrie, 2015

cercetare 1Miniștrii adjuncți care se ocupă de cercetare în Bulgaria, Spania, Portugalia, Franța, Slovenia și Grecia, i-au trimis o scrisoare comisarului european pentru Cercetare, Știință și Inovare – Carlos Moedas, pentru a-l avertiza că se face prea puțin în acest domeniu și există riscul de a nu fi îndeplinite țintele fixate în perspectiva anului 2020.

Unul dintre obiectivele aflate în pericol este chiar indicatorul principal – atingerea unui procent de 3% din PIB la capitolul învestițiilor în R&D.

Apariția altor nevoi urgente la bugetul statelor membre și al Uniunii, precum criza refugiaților și consolidarea uniunii monetare, nu trebuie să lase descoperit acest domeniu, pentru că vor apărea consecințe grave pe termen mediu, spun cei șase în apelul lor.


În septembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a trimis Parlamentului European lista principalelor 10 priorități și 40 de acțiuni pentru anul 2016.

Deși Cercetarea și Inovarea (R&I) ar fi trebuit să figureze în acest desfășurător, întrucât joacă un rol major în sprijinirea multor domenii de pe listă și în industrii importante din Uniune – agenda digitală, energia și combaterea schimbărilor climatice – inovarea abia este amintită, însă, scriu cei șase oficiali, citați de EurActiv.

CE neagă acuzațiile

Comisia a reacționat imediat la scrisoarea reprezentanților celor șase state membre, declarând că instituția încurajează invoarea în toate domeniile prevăzute ca prioritare.

„Politicile pentru digitalizarea industriei și dezvoltarea unor noi energii eficiente sunt tocmai despre inovare”, a spus purtătorul de cuvânt Lucia Caudet, care a explicat că s-a renunțat doar la menționarea detaliată de la fiecare punct.

Horizon 2020


Săptămâna viitoare, Carlos Moedas va prezenta Programele de lucru pe anii 2016 -2017 ale Horizon 2020, care prevede investiții de aproape 16 miliarde de euro, în următorii doi ani, alocate cercetării, dezvoltării și inovării.

Potrivit statisticilor CE, dacă se va atinge targetul de 3% din PIB-ul UE investiții în R&D, PIB-ul Europei ar putea crește cu 800 de miliarde de euro în 2020 și ar fi create aproximativ 3,7 milioane de joburi.

China va ajunge curând Europa la capitolul inovare

Din păcate, datele pe ultimii 15 ani arată că UE nu a progresat substanțial la acest capitol, în timp ce alți competitori mondiali au avansat exponențial.

China a crescut permanent investițiile, ajungând la 2.09% din PIB.

Progresele Beijingului permit estimarea că Republica Populară Chineză va ajunge curând la indicatorii Europei pe inovare, avertizează cei șase oficiali care i-au adresat scrisoarea comisarului pe cercetare.

Ultime date ale Eurostat (din 2013) arată că numai Finlanda (3.31%din PIB), Suedia (3.3%) și Danemarca (3.06%) au atins ținta de 3% din PIB investiții pentru cercetare.

Rate medie a UE28 este de 2.01% din PIB, iar a zonei euro – 2.09%.

Pe lângă necesitatea de a crește fondurile alocate pentru cercetare și inovare, cei șase adjuncți amintesc și nevoia de a finaliza zona europeană de cercetare, care să fie „deplin operațională”, și dezvoltarea  conceptului de „inovare deschisă, știință deschisă și deschidere către lumea globală”, mantra comisarului european pentru cercetare, Carlos Moedas.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: