vineri

19 aprilie, 2024

1 septembrie, 2020

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) spune că, în urma evaluării managementului de către UNESCO, a obţinut acordul acestei instituții pentru înfiinţarea unei rezervaţii transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova, a anunţat guvernatorul Rezervației, Ion Munteanu, citat de Agerpres.

„În anul 2019, a fost o vizită a reprezentanţilor UNESCO şi ai UE, care au evaluat modul în care s-a făcut managementul rezervaţiei de-a lungul timpului. Din ce date avem, totul a ieşit foarte bine. (… ) Următorul pas pe care vrem să-l facem în cadrul acestei cooperări este să realizăm o rezervaţie trilaterală. Avem acceptul UNESCO pentru această acţiune”, a declarat Ion Munteanu.


Ion Munteanu a amintit că „de-a lungul timpului, am avut foarte multe proiecte bilaterale şi trilaterale. Ultimul dintre ele, Pan Nature, a avut ca obiectiv crearea unei rezervaţii şi în Republica Moldova, Rezervaţia Biosferei Prutul de Jos.

În momentul de faţă, Delta Dunării este o rezervaţie transfrontalieră a biosferei care include 60.000 de hectare în Ucraina şi 580.000 de hectare în România.

Un muzeu viu al biodiversității

Delta Dunării este considerată de cercetători un muzeu viu al biodiversităţii dinainte de a fi inclusă, în anul 1990 , în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, dar şi în Reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei din cadrul programului Omul şi Biosfera al UNESCO. Un an mai târziu a fost recunoscută ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă.

Delta Dunării este primul sit din România care a primit această distincţie în anul 2000, diploma fiind înnoită în anul 2005 şi 2010, potrivit datelor de pe site-ul ARBDD.


În România, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a mai acordat Diploma Europeană a Ariilor Protejate parcurilor naţionale Retezat, în anul 2008, şi Piatra Craiului, în anul 2006.

Oficialul ARBDD a mai spus că, în toamna acestui an, Comitetul de miniştri al Consiliului Europei va înnoi Diploma Europeană a Ariilor Protejate, acordată din anul 1965 acelor regiuni care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa.

Activităţile din Delta Dunării au fost reglementate prin legea nr. 82/1993 care stabileşte şi rolul ARBDD. În anul 2008, Parlamentul României a decis ca data de 1 septembrie să fie Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Rezervaţiei Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 va da startul primei ediţii a Caravanei Apele Unite ale României (AUR), organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în cadrul căreia câteva zeci de persoane vor parcurge în bărci cu vâsle distanţa dintre Tulcea şi satul Sfântu Gheorghe.

„Caravana AUR prezintă viziunea asociaţiei pentru practicarea turismului responsabil, făcut cu grijă pentru mediu şi cu respect faţă de biodiversitate, o lecţie despre cum trebuie vizitată Delta Dunării”, spune un comunicat al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: