vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 decembrie, 2010

Naşterea noii coaliţii majoritare de la Chişinău, rezultată în urma alegerilor de la sfârşitul lunii trecute, a fost semnată joi, conturând o linie pentru viitorul guvern.

Vlad Filat (preşedintele PLDM), Marian Lupu (preşedintele PDM) şi Mihai Ghimpu (preşedintele PL) au semnat Acordul de constituire al Aliantei pentru Integrare Europeană, stabilind astfel şi majoritatea care va forma viitorul guvern al Moldovei.  Noua alianţă va avea in Parlament 59 din cele 101 de mandate, iar negocierile s-au purtat în principal intre PDM şi celelalte partide ala eşichierului politic: Marian Lupu a avut de ales între oferta comuniştilor lui Voronin care au câştigat alegerile cu peste 40 % şi cele două partide de orientare pro-europeana – PLDM şi PL. Negocierile prelungite s-au purtat inclusiv sub supravegherea Rusiei, care a incercat sa creeze si sa sustina, supralicitand inclusiv avantaje economice, o coalitie intre PDM si PCRM.

Conform înţelegrii, PDLM (prin Marian Filat) va avea funcţia de prim-ministru, PDM (prin Marian Lupu) îi va reveni funcţia de preşedinte al ţării, iar PL va avea, prin actualul preşedinte interimar al statului, Mihai Ghimpu), funcţia de preşedinte al Parlamentului.


Semnarea documentului constituie refacerea alianţei formate în august 2009, cand cele trei partide au încercat formarea unei coalitii impotriva Partidului Comunistilor din Republica Moldova al lui Vladimir Voronim. Cum coaliţia nu a reuşit să-şi impună în Parlament pe preşedintele ţării (pentru care avea nevoie, conform Constituţiei, de două treimi din voturi), s-a ajuns la un blocaj politic care a dus la alegerile parlamentare din noiembrie 2010.

Noua coaliţie nu are nici acum numărul necesar de voturi, astfel ca va fi nevoie mai intâi de modificarea Constituţiei, în urma căreia preşedintele să poată fi ales cu 51% din voturile din Parlament. Este probabil că va fi o formulă de succes, initiati-va fiind susţinută chiar şi de către comunişti.

Joi seara Parlamentul de la Chişinău se întruneşte pentru a-şi alege conducerea.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: