marți

18 ianuarie, 2022

Republica Moldova a finalizat negocierile de comerț liber cu Uniunea Europeană

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iunie, 2013

Republica Moldova a finalizat miercuri negocierile pe marginea Acordului de comerţ liber aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană, documentul urmând să fie parafat la summitul Parteneriatului Estic care va avea loc în noiembrie la Vilnius.

Semnarea Acordului, așteptată pentru anul viitor, garantează exportatorilor din Republica Moldova acces liber și cu tarife vamale reduse pe piețele din Uniunea Europeană, unde în prezent prezența este limitată prin cote la export.

Republica Moldova a început negocierile pe marginea Acordului de Asociere, care cuprinde şi Acordul de liber schimb, în ianuarie 2010. Autorităţile de la Chișinău au anunát anterior că acesta ar putea fi semnat la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie de la Vilnius. În urma crizei politice de la Chișinău, cel mai probabil, Republica Moldova doar va parafa acordul la summitul Parteneriatului Estic.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Negociatorul șef asupra AZLSAC din partea Comisiei Europene, Luc Devigne, a declarat că Republica Moldova a progresat cel mai repede dintre țările membre ale Parteneriatului Estic, încheind negocierile pe marginea Acordului de comerț liber în doar 16 luni, însă a reușit, totodată, să obțină condiții avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziție adecvată pentru anumite sectoare sensibile.

Potrivit UNIMEDIA, oficialul a apreciat că semnarea Acordului va aduce îmbunătățiri substanțiale a capacității de export a Republicii Moldova, odată cu realizarea cerințelor UE privind măsurile sanitare și fitosanitare și eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului. Reprezentantul Comisiei Europene a precizat că Uniunea Europeană pregătește și un pachet de asistență pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților moldovenești, dar și pentru sectoarele economiei care vor avea nevoie de susținere.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr