Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat luni nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat pogromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, citat de site-ul israelian Ynetnews, preluat de Mediafax.
Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti Erwin Simsensohn a declarat, pentru site-ul Ynetnews, că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declaraţii cinice” a fost nominalizat în funcţia de ministru. Afirmaţiile pe care senatorul Dan Şova (PSD, la putere) le-a făcut în martie încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului, a notat Simsensohn.
„Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru”, a declarat acesta pentru site-ul Ynetnews. „În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil”, a continuat el, adăugând că membrii comunităţii sunt „loiali României şi vor coopera cu orice Guvern”. „Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru”, a subliniat Simsensohn.
Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”. Potrivit site-ului, în pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană”.
Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educaţională” la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian.