fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Just Business

Corona-vinul românesc: între blocarea industriei HoReCa și fabricarea biocidelor

Odată cu apariția problemelor pentru domeniul HoReCa, și afacerile producătorilor locali de vin au scăzut substanțial în 2020. Sprijinul din partea autorităților a fost tardiv,… Mai mult

18.10.2020

Europa

Valul 2 al pandemiei în UE – impactul pe țări

În Europa, pandemia de coronavirus înaintează accelerat și mai multe state, inclusiv România, anunță la câteva zile noi recorduri ale numărului de cazuri la 24… Mai mult

15.10.2020

Chestiunea

Analiză / Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României

Statisticile din primele opt luni ale anului privind evoluția industriei, a comerțului exterior și a consumului acreditează scenariul unei reveniri a economiei „în formă de… Mai mult

14.10.2020

Reprezentanți ai mediului de business: 70% din economie continuă să meargă. Ce strategii au cei care au rămas în picioare

de Alexandra Pele , 1.4.2020

Companiile anticipează o scădere mediană de 30% a cifrei de afaceri din martie, respectiv o contracție de 40% a businessului în aprilie, potrivit unui sondaj realizat de INS.
Deși nu există estimări oficiale, reprezentanții patronatelor contactați de cursdeguvernare.ro estimează că 70% din economie continuă să meargă, iar principala provocare o reprezintă scăderea bruscă a cererii.

Cele mai multe companii se așteaptă ca situația să se redreseze în câteva luni. Principala strategie vizează amânarea și reducerea costurilor, precum și păstrarea forței de muncă până la trecerea crizei sanitare.

”Toată lumea e foarte atentă la costuri. Asta am văzut și în 2008. Se taie ce nu e esențial sau se amână. Firmele trag de timp, cel puțin acum.
Dacă nu va ține mult, cererea e doar amânată, nu dispare. Dacă lucrurile își revin în câteva luni și nu se pierd locuri de muncă atunci ne așteptăm la o revenire rapidă a economiei și multe firme gândesc așa, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Radu Burnete (foto), director executiv al Confederației Patronale “Concordia”.

Un motiv de îngrijorare în rândul mediului privat de la nivel local îl reprezintă faptul că actuala criză prinde România pe picior greșit, cu foarte puțin spațiu fiscal, de care ar putea fi nevoie dacă lucrurile nu se redresează în câteva luni. ”Avem un deficit mult prea mare și dacă multe țări își permit acum să întindă o plasă de salvare multor industrii, în România spațiul este foarte îngust”, a adăugat Radu Burnete.

În contextul în care mai multe sectoare ale economiei locale au fost complet închise de măsurile de sănătate publică adoptate în vederea prevenirii răspândirii epidemiei Covid-19, zonele care au rămas ”în picioare”, se confruntă cu probleme specifice sectorului în care operează. Producția, spre exemplu, are de gestionat atât scăderea cererii, cât și probleme de aprovizionare cu materii prime.

”Producția merge din plin, în limita materiilor prime pe care le au.  Din fericire, puține din cazurile confirmate de Covid-19 sunt angajați din unitățile de producție. Ei au alte probleme. Au probleme că nu le vin materiile prime, nu reușesc să-și vândă produsele pentru că sunt restricții de circulație a potențialilor clienți. Nimeni nu vrea să producă pe stoc, vor circulația banilor și din păcate banul nu prea circulă acum”, a explicat Mihai Ionescu (foto), președintele executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), pentru cursdeguvernare.ro.

Exportatorii români se confruntă deja cu întârzieri la încasarea facturilor pentru mărfuri deja livrate, plăți ce ar fi trebuit să fie făcute în această perioadă, dar care au fost amânate de partenerii externi care au invocat clauze de forță majoră, a mai precizat președintele executiv al ANEIR.

Concordia, spre exemplu, și-a încurajat membrii să sprijine economia, lăsând banii să circule.

”Știm cu totul că într-o criză de genul acesta, lichiditatea se strânge. Nu-mi dau seama cât de extins este fenomenul. Noi am recomandat de mai multe ori membrilor și știm că fac asta – marile companii din Concordia, multe și-au plătit furnizorii mai repede și toate facturile pe care le aveau, tocmai pentru a nu bloca economia. Dar cu siguranță a crescut termenul de plată la facturi. Multă lume și-a amânat plățile”, a spus Radu Burnete.

Pe de altă parte, blocaje există în acest moment. Constructorii, spre exemplu, spun că peste 25% dintre șantiere au fost închise, după ce investitorii au blocat proiectele și plățile. Evoluția s-a propagat pe lanț, către furnizorii de materiale de construcții. Impactul este dificil de anticipat, iar situația extrem de imprevizibilă, spun patronatele din domeniu.

”Materialele de construcții sunt cu probleme. Sunt probleme pe tot lanțul. Se închid șantiere, nu se fac plăți. De ce nu se fac? Pentru că nu vor investitorii, se prevalează de această situație să producă blocaje financiare. Aceste blocaje se duc în lanț. Sunt de la un cap la altul probleme în acest moment”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Valentin Petrescu (foto), președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Există șantiere mari care merg, dar sunt și șantiere mari care au fost închise. Situația este similară și în cazul proiectelor mai mici.

”Totul este foarte volatil. Nu știm de pe o zi pe alta ce se întâmplă. Și acum investitorii încearcă să meargă la minim. Nu fac plăți nici pe lucrările executate și asta devine o problemă pentru că nu ar avea motive. Clauza de forța majoră nu trebuie să o suporte constructorii sau furnizorii de materiale care au executat lucrările. Este anormal și se forțează nota”, a adăugat Petrescu.

În zona de producție, companiile care nu și-au întrerupt activitatea cu, cu precădere, cele care au contracte în derulare.

”În esență merg cele care au contracte pe termen mai lung, cum e construcția de mașini, nu de automobile, alta decât automotive, utilaje, de exemplu. Astea au contracte pe trei luni, șase, un an. Teoretic continuă, dar pot interveni diferite situații. Aceste utilaje, în general, sunt destinate exportului pentru niște investiții pe care companiile vest-europene le fac. Dacă investițiile sunt oprite, amânate, întârziate ei spun: nu renunț, dar mai ține-l acolo că n-am ce face cu el; termină-l, dar ți-l plătesc după ce îl recepționez sau renunț la comandă”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Cristian Pârvan (foto), secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Totuși, Pârvan spune că deocamdată nu este un fenomen generalizat, cum s-a întâmplat în timpul recesiunii din 2008-2009, când în câteva luni, 40% din comenzile fabricilor din România au fost anulate. Asta pentru că o mare parte a producției locale merge în siajul multinaționalelor, a mai subliniat el.

Reprezentantul AOAR este de părere că situația actuală ar putea fi fructificată de România, dacă autoritățile ar gândi și ar lansa un plan coerent de susținere și dezvoltare a unor industrii-cheie, cum ar fi industria alimentară.

”Dacă se rupe lanțul pe industria alimentară nu e bine. Dacă am fi oameni raționali, am înțelege că e un moment în care putem să facem un program de relansare a acestei industrii, spre exemplu, un program de relansare a serelor. Industria alimentară ar trebui să meargă din plin pentru că în primul rând valorifică potențialul din țară și l-am putea valorifica mai bine și să avem aici o resursă economică de compensare a pierderilor din alte ramuri”, a explicat Pârvan.

Printre industriile care stau încă în picioare se numără cea bancară, părți ale industriei auto (componente de schimb, ateliere de reparații, producători de utilaje, etc), telecom, IT, energie, retailul alimentar și transportul de marfă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.4.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Reuniune a Consiliului European cu punct principal pe agendă valul 2 al pandemiei

Iulian Soare

Liderii Uniunii Europene participă, joi, la o ședință de criză în sistem de videconferință la care discuta măsurile necesare pentru gestionarea pandemiei COVID-19. Înaintea videoconferinței,… Mai mult

Stiri

Instituţii publice şi private din România atacate de malware de tip bancar Emotet – alertă CERT-RO

Razvan Diaconu

O serie de entităţi publice şi private din România au fost puternic afectate de valuri succesive de atacuri cu malware-ul de tip bancar Emotet, în… Mai mult

Stiri

Programul „Casa Verde – Fotovoltaice” / Greenpeace: Lucrări blocate pentru că AFM nu le decontează

Adrian N Ionescu

Programul „Casa Verde – Fotovoltaice” s-a împotmolit din nou, „chiar şi pentru cei care au fost declaraţi admişi în program. „Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM)… Mai mult

Stiri

Lista bolilor transmisibile pentru care se poate institui izolare, adoptată de Guvern

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri Hotărârea de Guvern ce conține lista bolilor infecțioase pentru care se poate institui izolarea persoanelor bolnave cu simptome.… Mai mult

Stiri

6.481 cazuri noi de Covid, fără ca numărul de teste să fie depășit recordul de până acum

Vladimir Ionescu

România a înregistrat în ultimele 24 de ore cel mai mare număr de noi diagnosticări cu Covid-19, 6.481, în condițiile în care numărul de teste… Mai mult

Stiri

Atac terorist la Nisa: trei morți, una dintre victime a fost decapitată

Vladimir Ionescu

Un atac terorist cu armă albă a avut loc în orașul francez Nisa, joi dimineața, la ora locală 9:00.. Cel puțin trei oameni au murit… Mai mult

Europa

Gigantul IT german SAP acuzat de practici anticoncurențiale de asociații din 4 state UE

Iulian Soare

Gigantul software german SAP ar putea fi următoarea țintă a autorităților europene de reglementare în domeniul concurenței, o serie de multinaționale reclamând  un abuz de… Mai mult