joi

28 martie, 2024

4 octombrie, 2017

Aproximativ 57% dintre românii emigrați vor să se întoarcă în țara, conform rezultatelor unui amplu studiu despre diaspora românească, studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research.

În funcție de țara de emigrație, cele mai mari procente ale celor care doresc să revină în țară se înregistrează în Italia (68%) și Marea Britanie (63%), iar cele mai mici în Germania și Statele Unite (43%).

De asemenea, mai arată studiul, 56% dintre românii emigrați ar dori să investească în România, cele mai atractive domenii fiind, în opinia lor, considerând că cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) și agricultura (38%).


În rândul românilor emigrați în Marea Britanie, ponderea celor care vor să investească în România este de 69% din cei intervievați.

„Un trend interesant și explicabil în contextul Brexit se observă la românii din Marea Britanie, care, pe lângă faptul că vor să se întoarcă în țară în procent foarte mare, vor să și investească în România, marea majoritate dorind să înceapă o afacere (56%). Românii din diaspora cu experiență în mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiții românești și străine noi”, a declarat Claudiu Vrînceanu, unul din liderii proiectului RePatriot.

Motivele celor care vor să revină

  • 68% spun că vor să fie “din nou acasă”
  • 47% vor să facă ceva pentru România
  • 39% vor să înceapă o afacere în țară. Dintre românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în țara, 56% vor să înceapă o afacere. Ei se declară optimiști cu privire la potențialul de schimbare al României și, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învățat, și să ajute la schimbarea în bine a mentalității românești.

Motivele celor care nu vor să se întoarcă (43% din totalul celor intervievați)

  • 82% declară că principalul motiv este corupția
  • 70% invocă drept principal motiv clasa politică

Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea, menționează studiul.

Cei care nu vor să se întoarcă în țara sunt cei în care s-a investit cel mai mult pentru educație în ultimii ani, ei având, mai mult decât media, studii superioare și vârstă între 25 și 45 de ani, a explicat Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

De asemenea, 43% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăți în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăți.

Studiul a fost inițiat în august 2017, de către agenția de cercetare Open-I Research, la cererea RePatriot.

RePatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat inițiat în februarie 2015, la Summitul RBL, de liderii din business-ul românesc, antreprenorii și executivii de top, la propunerea făcută de Marius Bostan și coordonat actualmente de Felix Pătrășcanu.

Participarea la proiect se face pe bază de voluntariat cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să revină în România, pentru acces rapid la oportunitățile de acasă. Proiectul se adresează în același timp și românilor care sunt de mult timp în străinătate și doresc să rămână acolo, dar sunt interesați să pornească o afacere și să fructifice oportunități în țară, transferând în România bunele practici dobândite în țara adoptivă.

Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Migrantii economici s-ar intoarce acasa daca…si sint atitia de daca, incit nu se vor intoarce niciodata!Ce sa caute acasa, cind lipsesc 4 milioane de locuri de munca si pleaca insai cei care mai sint acasa?A auzit cineva de un „proiect national de reindustrializare”, afara de cresterea salariilor demnitarilor?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Migrantii economici s-ar intoarce acasa daca…si sint atitia de daca, incit nu se vor intoarce niciodata!Ce sa caute acasa, cind lipsesc 4 milioane de locuri de munca si pleaca insai cei care mai sint acasa?A auzit cineva de un „proiect national de reindustrializare”, afara de cresterea salariilor demnitarilor?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: