cursdeguvernare

miercuri

9 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Remus Pricopie: Numirile în funcțiile publice arată că, la cel mai înalt nivel, școala nu mai este relevantă

2 decembrie, 2018

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei

Selectarea liderilor pe principiul meritocraţiei este singura cale de a asigura parcursul României în următorii 100 de ani, pe o magistrală euro-atlantică, nu pe „un drum de provincie, cârpit pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale”, este de părere Remus Pricopie, fost ministru PSD al Educaţiei şi Cercetării.

„Meritocraţia, alături de domnia legii, participarea publică, transparenţa procesului decizional, responsabilitatea, predictibilitatea reprezintă fundaţia oricărei evoluţii sociale şi economice. Fără această fundaţie, nu vom fi în stare să identificăm o direcţie pentru ţară. Fără o direcţie, mergem nicăieri”, scrie profesorul Remus Pricopie, într-un comentariu publicat pe ziare.com.

În opinia sa, nu există o altă cale sau o scurtătură pentru a asigura viitorul României, reinstaurarea principiului meritocraţiei fiind esenţială pentru a aduce în fruntea ţării profesionişti capabili să ghideze ţara în următorul secol.


„Expresia <<Ai carte, ai parte>> este atât de veche încât, de-a lungul timpului, a suferit unele transformări ale semnificaţiei. Dacă iniţial se referea la cei care aveau pământ, respectiv la cetăţenii care erau înregistraţi cu proprietăţile lor în Cartea Funciară, ulterior a devenit esenţa a ceea ce trebuia să reprezinte beneficiile unei educaţii serioase, adică recunoaşterea profesională şi socială”, scrie Pricopie.

Fostul ministru avertizează însă că expresia şi-a pierdut forţa odată ce societatea românească a început să promoveze exemple ale unor oameni care au reuşit să avanseze printr-o „abordare mai <<flexibilă>> sau pur şi simplu şmecheră”.

„Cel mai dăunător este atunci când aceste noi <<adevăruri sociale>> sunt validate de instituţiile statului. Numirile pe diferite funcţii publice, administrative sau politice, care fac deliciul jurnaliştilor şi al telespectatorilor, prin avalanşa de breaking news şi fake news, din ce în ce mai des, relevă faptul că, DA, acest <<adevăr>> – potrivit căruia şcoala nu mai este relevantă – este confirmat de la cel mai înalt nivel„, avertizează Pricopie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: