luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 august, 2013

Fostul administrator judiciar al Hidrolectrica Remus Borza consideră că începerea urmăririi penale împotriva sa pentru conflict de interese este o gravă eroare judiciară, pentru că activitatea sa de practician în insolvenţă sau avocat nu poate fi asimilată unei funcţii publice.

Borza este urmărit penal pentru conflict de interese, fiind acuzat că, în perioada în care firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică.

„La data de 8 iulie a început urmărirea penală împoriva mea, iar la 22 iulie mi-a fost adus la cunoştinţă acest lucru. Este un punct de vedere pe care nu-l împărtăşesc, este o eroare judiciară gravă care sper să fie remediată de procurorul superior ierarhic sau de instanţă”, a declarat joi Borza, într-o conferinţă de presă, citat de MEDIAFAX.


El spune că un conflict de interese presupune existenţa unei persoane care exercită o funcţie publică.

„Eu în calitate de avocat şi de practician în insolvenţă nu sunt şi nu pot fi asimilat unei funcţii publice sau unui demnitar public”, a adăugat Borza.

El a menţionat că serviciile judiciare pentru care este acuzat de conflict de interese au fost asigurate firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, în procesele care au fost contestate denunţările de contracte ale „băieţilor deştepţi”.

„Serviciile financiare au fost acordate Euro Insol şi nu Hidroelectrica. Am avut un interes material, încasând 100.000 de euro, dar am reuşit să câştigăm 75 de contestaţii depuse de traderi” , a adăugat Borza.


Potrivit fostului administrator judiciar al Hidroeectrica, bugetul pentru procesele cu băieţii deştepţi a fost de 220.000 de euro, din care s-au cheltuit 100.000 de euro.

El a arătat că suma pusă în joc în cazul acestor contestaţii se ridica la 450 milioane de euro.

Borza a spus că toate acţiunile pe care le-a luat ca administrator judiciar au fost aprobate de Comitetul creditorilor şi că acestea puteau fi contestate.

Potrivit rezoluţiei prin care a fost dispusă începerea urmăririi penale, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a înregistrat în 25 februarie 2013 dosarul în care Remus Borza şi Nicoleta Munteanu, avocaţi în Baroul Bucureşti, erau suspectaţi de conflict de interese.

 

Procurorii au stabilit, în urma verificărilor, că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi „Borza şi Asociaţii”. Asistenţa juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare şi depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat şi la SCP „Borza şi Asociaţii”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În cazul lui Remus Borza, procurorii au reţinut că, în calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a făcut 34 de plăţi către firma sa de avocatură, în baza contractelor încheiate de Munteanu.

Procurorii au arătat că Borza este asociat atât în firma de insolvenţă Euro Insol, cât şi la SCP „Borza şi Asociaţii”, „realizând astfel, în mod direct, un folos material atât pentru sine, cât şi pentru asociatul său, Munteanu Nicoleta”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: