24 octombrie, 2013

Remus Borza, preşedintele Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că prejudiciul ce ar fi fost adus companiei Hidroelectrica dacă s-ar fi semnat contractul cu Energon Power&Gas (subiectul dosarului în care au fost arestați Ioan Mihăilă – consilierul ministrului Niță, și Eugen Brădean – director de Tranding la Hidroelectrica) , ar fi depăşit suma de 75 de milioane de euro.

Remus Borza a relatat pentru cursdeguvernare.ro că n-a ştiut nimic despre existenţa unei investigaţii pe un contract Hidroelectrica, până în momentul când DNA a anunţat public reţinerea consilierului ministrului Constantin Niţă, Ioan Mihăilă, şi a directorului de trading Eugen Brădean.

Dar, precizează Remus Borza, a bănuit că ceva nu este în regulă, încă din 22 octombrie, ziua când s-a desfăşurat şedinţa comună a Directoratului şi a Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica, imediat ce a văzut propunerea de contract.


„M-am enervat când am văzut propunerea şi nota de fundamentare a lui Eugen Brădean (membru al Directoratului Hidroelectrica – n. red.). M-am uitat pe clauze şi la datele strecurate subtil în anexe şi mi-am dat seama că este exact acelaşi mecanism numit al băieţilor deştepţi, pe care noi l-am stopat. Am cerut revocarea, chiar atunci, în acea şedinţă, a lui Eugen Brădean (cel care a propus contractul – n. red.) şi a lui Ovidiu Agliceru (alt membru al Directoratului – n. red.), care s-a abţinut de la vot”, a declarat Remus Borza.

Consiliul de Supraveghere nu a fost de acord, pe 22, să supună la vot revocarea celor doi.

Joi, la 24 de ore de la reţinerea lui Ioan Mihăilă şi a lui Eugen Brădean, Consiliul de Supraveghere s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a votat revocarea celor doi.

Înainte de a se încheia şedinţa extraordinară de la Hidroelectrica, TMB aprobase deja mandatul de arestare preventivă pentru Eugen Brădean.


„Totodata, Consiliul de Supraveghere va analiza, in sedinta din data de 28.10.2013, activitatea celorlalti 3 membri ai Directoratului si va hotari daca le va prelungi mandatul ce urmeaza sa expire la 30 octombrie 2013”, se spune într-un comunicat al Hidroelectrica prin care se anunţa revocarea lui Eugen Brădean şi a lui Ovidiu Agliceru.

Prejudiciul real – peste 75 de milioane de euro

În ceea ce priveştea valoarea reală a prejudiciului la care s-ar fi ajuns dacă se aproba contractul cu Energon Power&Gas, Remus Borza a calculat că acesta ar fi ajuns la aproximativ 75 de milioane de euro.

În primul rând, în contract se prevedea o valoare de 165 de lei pe MWh, dar, în realitate, din cauza unor prevederi din anexe, el ar fi scăzut la 147 de lei/MWh, în timp ce preţul de producţie este de 189 de lei.

Asta înseamnă, dintr-un simplu calcul, 280 de milioane de lei, adică aproximativ 75 de milioane de euro.

În afară de asta, spune Remus Borza, mai exista şi o clauză care-i dădea firmei Energon Power&Gas dreptul să modifice cantitatea lunară cu 20%, în sus sau în jos, clauză de care ar fi profitat în funcţie de sezon (ploios sau secetos).

Eugen Brădean, cel care a propus contractul

Reţinerea de către DNA a celor doi, Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean, a avut loc pe 23 octombrie, la o zi după ce propunerea de contract cu Energon Power&Gas a fost dezbătută în şedinţa Directoratului.

Propunerea a fost făcută de Eugen Brădean, dar a picat la vot.

Eugen Brădean a fost singurul din cei cinci membri ai Directoratului care a votat „pentru”, iar Ovidiu Agliceru s-a abţinut.

Ceilalţi trei au votat împotrivă, aşa încât propunerea nu s-a mai discutat şi în Consiliul de Supraveghere.

Din Directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Mihai Teleanu, Ovidiu Agliceru şi Eugen Brădean (acesta din urmă a fost arestat joi).

Din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica fac parte Remus Borza, Ioan Mihăilă (consilier al ministrului delegat Constantin Niţă, Ioan Mihăilă a fost demis în lipsa şefului său,miercuri seara, imediat după ce DNA a făcut publice reţinerile din dosar), Remus Vulpescu (denunţător în dosar), Mihai Groşan, Oana Truţă, Elena Popescu şi Gabriela Sandu.

Contextul:

Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Energiei Constantin Niță (PSD) a fost arestat joi într-un dosar de corupție, după ce a fost denunțat de un alt angajat al guvernului, Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului de Finanțe Daniel Chițoiu (PNL). (Detalii – AICI)

Alături de Ioan Mihăilă a fost arestat și Eugen Brădean, director de Trading la Hidroelectrica.  Cei doi ar fi negociat o mită de 1,4 milioane de euro pentru un contract de energie ieftină de la Hidroelectrica, și au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Decizia Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB) nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Cei doi au fost reţinuţi de procurorii DNA, miercuri seara, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, respectiv dare de mită.

Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Niţă şi membru în Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica a fost deja eliberat din funcţii, deşi ministrul delegat Constantin Niţă este încă în străinătate, după ce a participat împreună cu Victor Ponta la vizita oficială în SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: