sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 decembrie, 2013

Decizia ANRE de a alimenta, în 2014, populaţia doar cu energie hidro şi nucleară va cauza Hidrolectrica pierderi de 30 de milioane de euro, întrucât compania va vinde sub costul de producţie, a declarat Remus Borza, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei, potrivit MEDIAFAX.

Pierderea va fi parțial compensată prin reducerea salariilor angajaților, unde se va realiza o economie de 23 milioane deeuro.

„Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei. Din aceasta cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 milioane euro”, a arătat Remus Borza.


El a adăugat că din taxa pe stâlp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an.

Populaţia va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile, ceea ce va duce la scăderea tarifelor.

„Necesarul de consum pe contracte reglementate va fi achiziţionat de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, astfel încât să se asigure preţuri rezonabile la energia electrică vândută clienţilor casnici”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Remus Borza a anunţat anterior că Hidroelectrica va înregistra în acest an un profit de peste 900 milioane lei, echivalentul întregului câştig realizat în ultimii 11 ani.

Salariile angajaţilor Hidrolectrica vor fi reduse


Hidroelectrica a încheiat vineri, 20 decembrie, un „acord istoric” cu sindicatele prin care compania câştigă 23 de milioane de euro ca urmare a reducerii salariului mediu pe angajat şi a unor bonusuri, a declarat vineri Remus Borza, şeful echipei de negociere cu sindicatele.

Salariul mediu este în prezent de 4.600 de lei brut, în scădere de la 5.200 de lei la momentul intrării companiei în insolovenţă, în luna iunie a anului trecut, a menţionat Borza, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica.

La intrarea în insolvenţă compania avea 5.239 angajaţi, iar în prezent numărul acestora este de 4.200.

Borza a precizat că procesul de reducere a numărului de angajaţi va continua şi anul viitor pentru ca Hidroelctrica să se încadreze în costurile stabilite.

Salariaţii disponibilizaţi vor primi cel mul 24 de salarii compensatorii.

Capitalul social al companiei este deţinut de stat (80,05% din acţiuni) şi Fondul Proprietatea (19,95%)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: