11 martie, 2020

Restricţiile impuse de ţările europene afectate de epidemia coronavirus, şi mai ales de Italia, riscă să inflameze deficitul comercial al României din cauza reducerii exporturilor. Presiunea crește, astfel, pe  deficitului de cont curent şi a îndatorării României sunt etapele următoare.

Odată cu închiderea granițelor Italiei, din cauza epidemiei coronavirus, vor fi afectate și exporturile românești către această țară, care acoperă peste 11% din totalul vânzărilor externe de mărfuri ale României.

Italia este al doilea cel mai mare importator din România, care a exportat în această ţară aproape 8 miliarde de euro, anul trecut, după 7,75 de miliarde în 2018, Se adaugă cheltuielile turistice ale românilor.

(Citiţi şi: „Prevalența la coronavirus: China – pe locul 8, Italia – pe primul loc”)


În România, Pirelli produce anvelope, Prysmian – caburi optice și o mare parte din mobila şi îmbrăcămintea produse în România lua calea Italiei, până la închiderea granițelor acesteia.

Ponderi importante din totalul exporturilor româneşti spre Italia mai au produsele textile, de 1,8% din total (1,2 mld. euro) şi „mijloacele şi materiale de transport” (conform terminologiei oficiale), de 1,6% ( 1,1 mld. euro), ca şi cele de încălţăminte, de 1,1% (776 mil. euro)

Perspectiva devine cu atât mai negativă cu cât epidemia se agravează în Franța, Germania și Spania, ţările cele mai afectate de epidemie și care sunt și principalele destinații ale exporturilor românești, cumulând aproape 45% din totalul acestora.


Exportul de mașini, aparate și echipamente electrice în Germania, de peste 6,5 miliarde de euro, este mai mare chiar și decât fiecare din exporturile totale către Franța și Spania și acoperă aproape 10% din toate exporturile românești.

Spre Germania se îndreaptă și exporturile de „mijloacele și echipamentele de transport” în valoare de peste 3,9 miliarde de euro, care acoperă 5,8% din exporturile româneşti.

În sfârşit, spre Franţa, a doua cea mai afectată ţară de Covid-19, se îndreaptă peste 7% din exporturile româneşti (aproape 5 miliarde de euro), iar spre Spania, care a intrat în vizorul autorităţilor româneşti, alte peste 2,1 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: