fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Reîncepe ofensiva pentru adoptarea ”legilor Big Brother”

de Victor Bratu 28.3.2016

atac ciberneticLa o săptămână după producerea atentatelor de la Bruxelles, Ministerul Comunicațiilor anunță, luni, că legea cartelelor pre-pay este în curs de ”armonizare” cu cerințele Curții Constituționale.

Lăsând să se înțeleagă că se bazează pe informații furnizate de serviciile secrete, premierul Dacian Cioloș a spus duminică, la ProTV, că acest tip de cartele cumpărate din România ar fi fost utilizate în pregătirea unor atentate în UE.

Chiar dacă nu are competențe în afara granițelor țării, SRI anunță publicul, tot luni, că în Siria și în Iraq sunt folosite cartele de proveniență românească, iar președintele Camerei, Valeriu Zgonea, afirmă că o lege a cartelelor pre-pay este obligatorie pentru sistemul de securitate.

Pe de altă parte, în 2014 Curtea Europeană de Justiție a declarat ilegală o Directivă Europeană care susţinea păstrarea datelor de identificare a utilizatorilor de comunicaţii electronice şi telefonice, precum numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, pentru a asigura disponibilitatea lor în vederea cercetării, depistării şi urmăririi penale a infracţiunilor grave.

În Europa sunt 10 state care au ignorat decizia Curții Europene: Germania, Franţa, Belgia, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria obligă cumpărătorii de cartele pre-plătite să lase o copie după actul de identitate la magazin.

De cealaltă parte: Irlanda, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia sau Luxemburg, legea nu impune obligaţia identificării utilizatorilor de cartele preplătite la cumpărare. De menționat că și în Marea Britanie, stat care s-a inspirat profund din modelul americană de prevenire și combatere a terorismului, cartelele se pot cumpăra fără ca utilizatorul să fie obligat să se identifice.

”Serviciile cer mai multe instrumente”

”Ei se plâng apropo de cartelele pre-pay. Serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia”, a afirmat duminică Dacian Cioloș.

”Înţeleg că România e una din puţinele ţări din UE care vinde cartele prepay fără un control de identitate. Înţeleg că au fost chiar folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România. Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuţie în perioada următoare. Ministrul Justiţiei şi ministrul de Interne vor veni cu o notă în guvern cu aceste elemente şi ele vor fi supuse dezbaterii publice. Vor fi puse în dezbatere publică în momentul în care vor fi sintetizate”, a anunţat şeful Executivului la ProTv.

”Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns”, a precizat Dacian Cioloș, adăugând că este ”foarte atent” şi la drepturile omului.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, Georgian Pop, a chemat SRI  la o discuție pe marginea legislației, fiind primul politician român care, după atentatele teroriste din Bruxelles a declarat că trebuie introduse în legislaţie infracţiuni noi, similare celor de terorism, cum ar fi finanţarea terorismului sau recrutarea eventualilor atentatori, propaganda teroristă. Suplimentar, preşedintele Comisiei a spus că Franţa şi Belgia şi-au înăsprit legislaţia de prevenţie în domeniu şi că ”este necesară o aliniere a cadrului normativ” şi în România.

O confirmare aproximativă a pericolului reprezentat de cartelele telefonice pre-plătite a venit, luni, de la SRI, care a transmisDigi24 un comunicat în care afirmă că în mai multe zone de conflict sunt folosite cartele pre-pay româneşti. SRI oferă Digi24 două exemple de țări în care sunt folosite cartele românești: Siria şi Irak. SRI susţine că aceste cartele telefonice pot fi folosite şi de membrii unor organizaţii teroriste.

O eventuală legiferare în sensul dorit de SRI nu ar ajuta prea mult la combaterea terorismului: nu există nicio comunicare oficială legată cetățeni români care ar fi mers în Siria sau Iraq să se alăture vreunei grupări islamiste.

Renate Weber: ”Trăim într-o ipocrizie totală”

renate-weber“În general, serviciile de informaţii şi de la noi, dar şi din alte ţări au foarte multe puteri. Întrebarea este dacă ele folosesc aceste puteri, şi până acum se pare că nu le-au folosit, tocmai pentru a preveni cât mai multe dintre posibilele atacuri teroriste, care e adevărat, sunt puse la cale în această perioadă şi chiar se şi petrec”, a declarat europarlamentarul Renate Weber, la RFI, întrebată dacă se impune ca SRI să aibă puteri sporite, în contextul în care premierul Dacian Cioloş a ridicat problema cartelelor pre-pay care ar fi fost utilizate pentru pregătirea de atentate în UE.

Eurodeputatul spune că principala problemă constă în aceea că datele strânse de serviciile de informaţii nu sunt împărţite cu celelalte servicii.

“Dacă informaţiile care strânse nu sunt împărţite cu celelalte servicii, în aşa fel încât să existe o imagine de ansamblu, şi lăsăm ca fiecare să lucreze pe bucăţele foarte restrânse, atunci îmi pare rău, dar şi deciziile cu privire la ceea ce trebuie făcut vor fi decizii eronate, până la urmă” a comentat Renate Weber.

Ea a mai acuzat faptul că atunci când în Parlamentul European s-a discutat despre un pachet de măsuri care să vizeze coordonarea comună a serviciilor secrete, aceste propuneri au căzut la vot.

“Trăim într-o ipocrizie totală şi, din păcate, rezultatul acestei ipocrizii sunt victimele omeneşti”, a mai spus Weber.

Precedenta tentativă a fost împiedicată de CCR

CCR a desfiinţat în 2014, printre altele, și legea privind obligativitatea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite şi de reţele publice de wi-fi de a se identifica, considerând-o neconstituţională şi cu prevederi imprecise şi imprevizibile.

Judecătorii au considerat că legea „nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date”.

Reacția SRI a fost una neobișnuită: un comunicat de presă vorbind despre faptul că CCR a afectat activitatea SRI, producând ”un vid legislativ, cu consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale”.

Fostul director George Maior s-a pronunțat în mai multe rânduri după deciziile CCR. „Se minte direct şi rudimentar atunci când se afirmă nonşalant că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele prepay încalcă drepturile omului” și ”Vom ști către cine să arătăm cu degetul dacă se va întâmpla ceva”, sunt numai două dintre afirmațiile lui George Maior la adresa CCR, instituție care a vorbit public de presiunile exercitate de SRI pentru validarea legilor Big Brother.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.3.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult

Stiri

Mega-tranzacție pe piața de energie: CEZ România a fost cumpărată de Macquarie

Raluca Florescu

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”), a anunțat CRZ vineri dimineața. Încheierea… Mai mult

Stiri

Se înființează în DNA Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege prin care este înființată, în cadrul DNA, Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în… Mai mult