fbpx

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

Cum începe școala în România, cum începe în alte state UE

de Mariana Bechir , 1.9.2021

Noul an școlar va începe pe 13 septembrie în România, cu măsuri moderate de prevenire a îmbolnăvirilor cu Covid-19, comparativ cu setul de reguli adoptate în alte state membre. Aceasta, cu toate că țara noastră are penultima rată de vaccinare din UE, iar varianta Delta a noului coronavirus este mult mai periculoasă pentru copii și tineri și autoritățile au pregătit secții pediatrice de Terapie Intensivă pentru al 4-lea val al epidemiei.

Până la atingerea unei incidențe de șase cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestui prag, toți elevii din acea localitate vor intra în sistemul online, cu o singură excepție, învățământul special, au precizat miercuri miniștrii Educației și Sănătății, într-o conferință de presă referitoare la modul în care va începe noul an școlar.

În cazul apariției unui caz de infectare cu noul coronavirus, adolescenții din clasa a VII-a și peste continuă să vină la clasă dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală, iar ceilalți vor face cursuri în sistem online.

Reglementările sunt cuprinse într-un ordin comun al celor doi miniștri, document ce va fi semnat după avizarea de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Principalele reguli în România:

 • Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.
 • După 6 la mie, toți elevii – vaccinați sau nu – intră în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție.
 • După 6 cazuri la 1.000 nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.
 • Se păstrează măsuri de prevenție existente și anul trecut – distanțare fizică, aerisirea spațiilor închise din școală.
 • Masca este obligatorie în interior.
 • Se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile, cu condiția să fie purtate corect, să acopere nasul și bărbia.
 • Când apare un caz pozitiv într-o clasă: dacă este vorba despre învățământul preșcolar și de copii până la clasa a șasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta, dacă testele antigen sunt negative. Testarea în ziua a opta se face în școli, de către personal medical, sau prin mobilizarea echipelor DSP.
 • Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a.
 • În cazul apariției unui caz pozitiv la elevi din clasa a șaptea în sus, la apariția unui caz pozitiv – copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada acesto situații pot continua cursurile cu prezență la clasă. Ceilalți trec în sistem online, cu posibilitatea testării în ziua a opta.
 • În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ. În această situație, activitatea didactică pentru preșcolari și elevi se desfăşoară exclusiv online.
 • Este permisă organizarea simulărilor examenelor naţionale, evaluărilor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care nu este declarată starea de carantină la nivelul localităţii.
 • Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ în unitățile de  învățământ special are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor , precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere.
 • Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

(Citiți și: “UE și-a atins obiectivul: 70% din adulți, vaccinați cu schema completă. Radiografia eșecului campaniei din România – nici 35% de imunizați”)

Cum începe școala în alte țări: cele mai relaxate și cele mai dure măsuri

În România, până luni, s-au vaccinat anti Covid-19 34.709 elevi cu vârste între 12 şi 15 ani şi 153.000 cu vârste între 16 şi 19 ani. În ceea ce privește profesorii, rata celor vaccinați se află sub 60%, spre deosebire de alte țări, unde cadrele didactice au fost obligate să se imunizeze pentru a intra la clasă.

În celelalte state din UE, regulile valabile pentru noul an școlar sunt legate de gradul de vaccinare și se constată că țările ce au trecut prin situații dramatice în primul val sunt mai precaute.

Cea mai relaxată este Ungaria, unde aproximativ 90% din cadrele didactice s-au vaccinat, precum și 27% dintre minorii cu vârste de 12-17 ani. O nouă campanie pentru stimularea vaccinării se desfășoară în școli în primele zile după revenirea la clasă.

Experții avertizează că începerea cursurilor va alimenta epidemia, dar guvernul de la Budapesta nu pare îngrijorat. Noul an școlar se va desfășura în condiții mult mai sigure decât cel anterior datorită vaccinării profesorilor și elevilor, a explicat ministrul maghiar al Educației.Tocmai de aceea, măsurarea temperaturii și purtarea măștii nu mai sunt obligatorii, scrie HungaryToday.

În universități, însă, măsurile de prevenire a Covid-19 sunt mult mai restrictive.

Italia este una dintre țările cu cei mai mulți decedați din cauza Covid-19. De aici și măsurile dure. Angajații din școli – profesori, portarii, personal tehnic și administrativ – sunt obligați, din 1 septembrie, să prezinte certificatul verde de vaccinare sau trecere prin boală. Numai „persoanele fragile” vor avea dreptul la teste gratuite plătite de Ministerul Educației. Pentru toți ceilalți, în absența certificatului verde, după 5 zile de absență nejustificată, se va declanșa suspendarea contractului de muncă și a salariului.

Peste 75% din profesori s-au vaccinat.

Spania – 61% din persoanele cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani au primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid, în timp ce 16% dintre minori sunt vaccinaţi cu schema completă.

Pentru a “miza pe o prezenţă fizică maximă” în şcoli, purtarea măştii sanitare rămâne obligatorie începând cu vârsta de 6 ani, o măsură intrată în vigoare anul trecut, alături de altele precum spălarea frecventă a mâinilor, sau ventilarea claselor.

Distanţarea “interpersonală” între elevii din clasă s-a redus de la 1,5 la 1,2 metri.

Elevii şi profesorii din Austria vor fi testaţi pentru infecţia cu coronavirus de trei ori pe săptămână, indiferent dacă au fost vaccinaţi sau nu, în primele trei săptămâni ale noul an şcolar, care începe pe 6 septembrie.

După această etapă, vor fi instituite măsuri în funcţie de incidenţa cazurilor la nivel regional. Măştile, de exemplu, vor deveni obligatorii în afara clasei la o incidență de peste 100 de cazuri.

Grecia – Între 75 și 80% din profesori sunt vaccinați sau cel puțin au o programare pentru vaccinare. Elevii cu vârste între 12 și 17 ani vor participa la cursuri dacă au un certificat verde de vaccinare sau de trece prin boală  în ultimele șase luni. În caz contrar, vor trebui să facă singuri un test de două ori pe săptămână și să prezinte rezultatul negativ la intrarea în școală.

Profesorii care nu au fost vaccinați și nu au avut Covid-19 vor trebui să se testeze de două ori pe săptămână, pe cheltuiala lor.

În cazul în care un profesor nu depune niciunul dintre aceste documente, va fi suspendat fără plată.

În Anglia, masca nu mai este recomandată la școală, dar elevii sunt sfătuiți să o poarte în locurile aglomerate. Liceenii și profesorii lor trebuie să se testeze de două ori pe săptămână, începând cu săptămâna de dinaintea deschiderii școlilor. Peste 78% din populația de peste 16 ani s-a vaccinat în Marea Britanie.

Franța – Începând cu 30 septembrie, permisul de sănătate francez va fi obligatoriu pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

La școlile gimnaziale și la licee, masca de protecție rămâne obligatorie doar în clasă, în scenariile verde și galben, și va deveni obligatorie și la exterior în scenariile portocaliu și roșu. În cazul în care într-o clasă un elev este depistat cu Covid-19, toți elevii nevaccinați vor învăța de la distanță timp de șapte zile. Cei vaccinați vor veni în continuare la școală.

Israel – Elevii au revenit miercuri în şcoli, odată cu introducerea unor măsuri sanitare suplimentare. Un număr de 250.000 de elevi de liceu fac cursurile de la distanţă, fie pentru că se află în carantină, fie pentru că numărul copiilor vaccinaţi din clasele lor este prea mic.

Înaintea începerii noului an şcolar, şcolile au distribuit kituri de teste rapide.

În SUA, purtarea măștii  este recomandată la interior, iar în câteva state este chiar obligatorie, pentru toți cei care nu sunt complet vaccinați. Unele state le-au impus cadrelor didactice vaccinarea anti-Covid sau testarea săptămânală.

OMS și UNICEF: E vital ca școala să fie cu prezență fizică și fără întreruperi. Recomandări

„Într-un moment în care milioane de elevi reîncep școala în Regiunea Europeană, unde este dominantă tulpina Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă, Biroul Regional al OMS pentru Europa și Biroul Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală îndeamnă ca școlile să rămână deschise în condiții de siguranță, adoptându-se măsurile menite să reducă transmiterea virusului”, se arată într-un comunicat transmit OMS și UNICEF.

Pentru a menține școlile deschise și în siguranță, OMS, UNICEF și UNESCO au adoptat un set de opt recomandări, formulate de experții din cadrul Grupului Consultativ Tehnic (GCT) pentru Regiunea Europeană a OMS, cu privire la școlarizarea pe durata pandemiei de COVID-19. Acestea se adresează celor 53 de state membre din Regiunea Europeană a OMS, după cum urmează:

 • 1. Școlile trebuie să fie printre ultimele instituții care se închid și printre primele care se redeschid.
 • 2. Implementarea unei strategii de testare.
 • 3. Asigurarea unor măsuri eficace de reducere a riscurilor.
 • 4. Protejarea bunăstării mintale și sociale a copiilor.
 • 5. Protejarea copiilor celor mai vulnerabili și mai marginalizați.
 • 6. Îmbunătățirea mediului școlar.
 • 7. Implicarea copiilor și a adolescenților în luarea deciziilor.
 • 8. Implementarea unei strategii de vaccinare care să permită copiilor să continue școala.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.9.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Canada / Liberalii lui Justin Trudeau câștigă alegerile, nu și majoritatea

Razvan Diaconu

Partidul Liberal condus de prim-ministrul canadian Justin Trudeau se îndreaptă spre o victorie în alegerile legislative anticipate de luni, care nu îi va aduce însă… Mai mult

Stiri

BNS, despre creșterea cu 8% a salariului minim: Nesemnificativă faţă de creşterea preţurilor la energie

Vladimir Ionescu

Propunerea de majorare a salariului minim brut cu 8% ar avea un impact „absolut nesemnificativ” asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim,… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană: Alegerile din Rusia s-au desfășurat într-o „atmosferă de intimidare”

Razvan Diaconu

Alegerile parlamentare desfăşurate de vineri până duminică în Rusia au fost „libere şi corecte”, a apreciat luni Kremlinul. Observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind… Mai mult

Stiri

Premierul l-a demis pe unul din cei mai eficienți funcționari guvernamentali: Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu

Vladimir Ionescu

Octavian Berceanu (foto), susținut în funcție de USR PLUS, a fost revocat de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia premierului Florin Cîțu a fost… Mai mult

Stiri

În Capitală nu mai există niciun pat liber la secțiile ATI pentru Covid – la nivel național mai sunt doar 19

Vladimir Ionescu

În Capitală și mai multe orașe mari – printre care Timișoara, Cluj și Craiova – nu mai exista luni niciun pat liber în secțiile de… Mai mult

Europa

Olanda vrea să interzică bancnota de 500 de euro și plățile în numerar de peste 5.000 de euro

Vladimir Ionescu

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană pentru interzicerea folosirii bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a plecat la New York la Adunarea Generală a ONU – SUA au cerut liderilor mondiali să nu participe fizic

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a plecat luni în Statele Unite, Administrația Prezidențială anunțând că șeful statului participă la ”la segmentul de nivel înalt al celei de-a… Mai mult