1 septembrie, 2021

Noul an școlar va începe pe 13 septembrie în România, cu măsuri moderate de prevenire a îmbolnăvirilor cu Covid-19, comparativ cu setul de reguli adoptate în alte state membre. Aceasta, cu toate că țara noastră are penultima rată de vaccinare din UE, iar varianta Delta a noului coronavirus este mult mai periculoasă pentru copii și tineri și autoritățile au pregătit secții pediatrice de Terapie Intensivă pentru al 4-lea val al epidemiei.

Până la atingerea unei incidențe de șase cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestui prag, toți elevii din acea localitate vor intra în sistemul online, cu o singură excepție, învățământul special, au precizat miercuri miniștrii Educației și Sănătății, într-o conferință de presă referitoare la modul în care va începe noul an școlar.

În cazul apariției unui caz de infectare cu noul coronavirus, adolescenții din clasa a VII-a și peste continuă să vină la clasă dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală, iar ceilalți vor face cursuri în sistem online.


Reglementările sunt cuprinse într-un ordin comun al celor doi miniștri, document ce va fi semnat după avizarea de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Principalele reguli în România:

  • Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.
  • După 6 la mie, toți elevii – vaccinați sau nu – intră în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție.
  • După 6 cazuri la 1.000 nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.
  • Se păstrează măsuri de prevenție existente și anul trecut – distanțare fizică, aerisirea spațiilor închise din școală.
  • Masca este obligatorie în interior.
  • Se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile, cu condiția să fie purtate corect, să acopere nasul și bărbia.
  • Când apare un caz pozitiv într-o clasă: dacă este vorba despre învățământul preșcolar și de copii până la clasa a șasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta, dacă testele antigen sunt negative. Testarea în ziua a opta se face în școli, de către personal medical, sau prin mobilizarea echipelor DSP.
  • Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a.
  • În cazul apariției unui caz pozitiv la elevi din clasa a șaptea în sus, la apariția unui caz pozitiv – copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada acesto situații pot continua cursurile cu prezență la clasă. Ceilalți trec în sistem online, cu posibilitatea testării în ziua a opta.
  • În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ. În această situație, activitatea didactică pentru preșcolari și elevi se desfăşoară exclusiv online.
  • Este permisă organizarea simulărilor examenelor naţionale, evaluărilor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care nu este declarată starea de carantină la nivelul localităţii.
  • Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ în unitățile de  învățământ special are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor , precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere.
  • Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

(Citiți și: „UE și-a atins obiectivul: 70% din adulți, vaccinați cu schema completă. Radiografia eșecului campaniei din România – nici 35% de imunizați”)

Cum începe școala în alte țări: cele mai relaxate și cele mai dure măsuri

În România, până luni, s-au vaccinat anti Covid-19 34.709 elevi cu vârste între 12 şi 15 ani şi 153.000 cu vârste între 16 şi 19 ani. În ceea ce privește profesorii, rata celor vaccinați se află sub 60%, spre deosebire de alte țări, unde cadrele didactice au fost obligate să se imunizeze pentru a intra la clasă.

În celelalte state din UE, regulile valabile pentru noul an școlar sunt legate de gradul de vaccinare și se constată că țările ce au trecut prin situații dramatice în primul val sunt mai precaute.

Cea mai relaxată este Ungaria, unde aproximativ 90% din cadrele didactice s-au vaccinat, precum și 27% dintre minorii cu vârste de 12-17 ani. O nouă campanie pentru stimularea vaccinării se desfășoară în școli în primele zile după revenirea la clasă.


Experții avertizează că începerea cursurilor va alimenta epidemia, dar guvernul de la Budapesta nu pare îngrijorat. Noul an școlar se va desfășura în condiții mult mai sigure decât cel anterior datorită vaccinării profesorilor și elevilor, a explicat ministrul maghiar al Educației.Tocmai de aceea, măsurarea temperaturii și purtarea măștii nu mai sunt obligatorii, scrie HungaryToday.

În universități, însă, măsurile de prevenire a Covid-19 sunt mult mai restrictive.

Italia este una dintre țările cu cei mai mulți decedați din cauza Covid-19. De aici și măsurile dure. Angajații din școli – profesori, portarii, personal tehnic și administrativ – sunt obligați, din 1 septembrie, să prezinte certificatul verde de vaccinare sau trecere prin boală. Numai „persoanele fragile” vor avea dreptul la teste gratuite plătite de Ministerul Educației. Pentru toți ceilalți, în absența certificatului verde, după 5 zile de absență nejustificată, se va declanșa suspendarea contractului de muncă și a salariului.

Peste 75% din profesori s-au vaccinat.

Spania – 61% din persoanele cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani au primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid, în timp ce 16% dintre minori sunt vaccinaţi cu schema completă.

Pentru a „miza pe o prezenţă fizică maximă” în şcoli, purtarea măştii sanitare rămâne obligatorie începând cu vârsta de 6 ani, o măsură intrată în vigoare anul trecut, alături de altele precum spălarea frecventă a mâinilor, sau ventilarea claselor.

Distanţarea „interpersonală” între elevii din clasă s-a redus de la 1,5 la 1,2 metri.

Elevii şi profesorii din Austria vor fi testaţi pentru infecţia cu coronavirus de trei ori pe săptămână, indiferent dacă au fost vaccinaţi sau nu, în primele trei săptămâni ale noul an şcolar, care începe pe 6 septembrie.

După această etapă, vor fi instituite măsuri în funcţie de incidenţa cazurilor la nivel regional. Măştile, de exemplu, vor deveni obligatorii în afara clasei la o incidență de peste 100 de cazuri.

Grecia – Între 75 și 80% din profesori sunt vaccinați sau cel puțin au o programare pentru vaccinare. Elevii cu vârste între 12 și 17 ani vor participa la cursuri dacă au un certificat verde de vaccinare sau de trece prin boală  în ultimele șase luni. În caz contrar, vor trebui să facă singuri un test de două ori pe săptămână și să prezinte rezultatul negativ la intrarea în școală.

Profesorii care nu au fost vaccinați și nu au avut Covid-19 vor trebui să se testeze de două ori pe săptămână, pe cheltuiala lor.

În cazul în care un profesor nu depune niciunul dintre aceste documente, va fi suspendat fără plată.

În Anglia, masca nu mai este recomandată la școală, dar elevii sunt sfătuiți să o poarte în locurile aglomerate. Liceenii și profesorii lor trebuie să se testeze de două ori pe săptămână, începând cu săptămâna de dinaintea deschiderii școlilor. Peste 78% din populația de peste 16 ani s-a vaccinat în Marea Britanie.

Franța – Începând cu 30 septembrie, permisul de sănătate francez va fi obligatoriu pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

La școlile gimnaziale și la licee, masca de protecție rămâne obligatorie doar în clasă, în scenariile verde și galben, și va deveni obligatorie și la exterior în scenariile portocaliu și roșu. În cazul în care într-o clasă un elev este depistat cu Covid-19, toți elevii nevaccinați vor învăța de la distanță timp de șapte zile. Cei vaccinați vor veni în continuare la școală.

Israel – Elevii au revenit miercuri în şcoli, odată cu introducerea unor măsuri sanitare suplimentare. Un număr de 250.000 de elevi de liceu fac cursurile de la distanţă, fie pentru că se află în carantină, fie pentru că numărul copiilor vaccinaţi din clasele lor este prea mic.

Înaintea începerii noului an şcolar, şcolile au distribuit kituri de teste rapide.

În SUA, purtarea măștii  este recomandată la interior, iar în câteva state este chiar obligatorie, pentru toți cei care nu sunt complet vaccinați. Unele state le-au impus cadrelor didactice vaccinarea anti-Covid sau testarea săptămânală.

OMS și UNICEF: E vital ca școala să fie cu prezență fizică și fără întreruperi. Recomandări

„Într-un moment în care milioane de elevi reîncep școala în Regiunea Europeană, unde este dominantă tulpina Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă, Biroul Regional al OMS pentru Europa și Biroul Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală îndeamnă ca școlile să rămână deschise în condiții de siguranță, adoptându-se măsurile menite să reducă transmiterea virusului”, se arată într-un comunicat transmit OMS și UNICEF.

Pentru a menține școlile deschise și în siguranță, OMS, UNICEF și UNESCO au adoptat un set de opt recomandări, formulate de experții din cadrul Grupului Consultativ Tehnic (GCT) pentru Regiunea Europeană a OMS, cu privire la școlarizarea pe durata pandemiei de COVID-19. Acestea se adresează celor 53 de state membre din Regiunea Europeană a OMS, după cum urmează:

  • 1. Școlile trebuie să fie printre ultimele instituții care se închid și printre primele care se redeschid.
  • 2. Implementarea unei strategii de testare.
  • 3. Asigurarea unor măsuri eficace de reducere a riscurilor.
  • 4. Protejarea bunăstării mintale și sociale a copiilor.
  • 5. Protejarea copiilor celor mai vulnerabili și mai marginalizați.
  • 6. Îmbunătățirea mediului școlar.
  • 7. Implicarea copiilor și a adolescenților în luarea deciziilor.
  • 8. Implementarea unei strategii de vaccinare care să permită copiilor să continue școala.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: