Un număr de 50.951 de persoane erau înscrise, la sfârșitul lunii februarie, în Registrul naţional ce conține datele celor care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, conform IGPR.
Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.
În Registru se ține evidența următoarelor persoane:
- persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, de către organele române competente;
- persoanelor de cetățenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel;
- persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni dintre cele enumerate și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
În scopul prevăzut de Legea nr. 118/2019, cea care a instituit obligativitatea acestei baze de date, persoana înscrisă în Registru este supusă fotografierii, înregistrării dactiloscopice, precum și prelevării probelor biologice, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, fără consimțământul acesteia.
Prevederile se aplică și persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților din statele membre ale Uniunii Europene sau terțe, precum și persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
Pentru aceste persoane, structurile Poliţiei Române desfăşoară activităţi de supraveghere, conform Legii nr. 118/2019.
În perioada 1 – 28 februarie, în urma acţiunilor desfăşurate au fost luate în supraveghere 1.698 de persoane, faţă de care organele judiciare au dispus măsuri preventive.
Astfel, în prezent:
- se află în supraveghere 12.820 de persoane cu măsuri preventive, dintre care 1.899 se află în arest la domiciliu, 10.899 se află sub control judiciar, iar faţă de 22 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.
- faţă de 397 de persoane a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 1.300 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, iar faţă de o persoană cea a controlului judiciar pe cauţiune, mai precizează Poliţia Română, în comunicatul de presă.
- de asemenea, sumele stabilite de organele judiciare prin măsurile preventive de control judiciar pe cauţiune, dispuse în perioada 2022 – 2023, sunt în valoare de 3.450.500 de euro şi 270.000 de lei.
***