Liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebeliunii din Libia, a declarat luni că epoca lui Muammar Kadhafi s-a „încheiat” şi că speră ca acesta să fie capturat „viu”, în timp ce luptele continuă la Tripoli, relatează AFP, citată de Mediafax.
Mustafa Abdeljalil a declarat într-o conferinţă de presă la Benghazi, fieful rebelilor din estul ţării, că nu ştie unde se află Gaddafi pentru moment, precizând că mai multe sectoare ale capitalei încă nu se află sub controlul rebelilor, inclusiv cel în care se află reşedinţa colonelului libian.
Bătălia pentru Tripoli încă nu s-a terminat, a mai spus el, iar combatanţii avansează în mai multe sectoare, inclusiv în Bab al-Aziziya, unde se află cartierul general al colonelului Muammar Gaddafi.
„Nu putem afirma că revoluţionarii noştri au preluat controlul total asupra (oraşului) Tripoli. Bab al-Aziziya şi anumite zone din jur nu se află încă sub controlul nostru şi, ca atare, nu ştim dacă (Muammar) Gaddafi este acolo”, a spus el.
Dacă va fi prins, colonelul Gaddafi va fi predat, cel mai probabil, Curţii Penale Internaţionale, de către rebeli.
„Noi sperăm că Muammar Gaddafi va fi capturat viu, pentru a avea parte de un proces echitabil”, a continuat liderul CNT.
De asemenea, doi dintre fiii colonelului libian, Mohamed şi Seif al-Islam, au fost capturaţi şi sunt „pe mâini bune şi sub controlul revoluţionarilor”, a mai spus liderul CNT, rebelii urmând să-l predea Curţii Penale Internaţionale pe Seif al-Islam, pe care ei îl acuză de crime împotriva umanităţii.
„În curs sunt aranjamente pentru un contact cu CPI, dar acest contact încă nu a avut loc”, a declarat el, precizând că Seif al-Islam „este deţinut” şi „va fi interogat de autorităţile judiciare”.
Un purtător de cuvânt al CPI, Fadi El-Abdallah, a anunţat discuţii cu CNT în vederea unui transfer al fiului lui Gaddafi, a cărui arestare a fost anunţată duminică la Tripoli de rebeliune şi confirmată mai târziu de procurorul CPI Luis Moreno-Ocampo în baza unor „informaţii confidenţiale”.
Pe de altă parte, CNT se pregăteşte să se instaleze la Tripoli, oraş aflat de-acum sub „controlul aproape total” al rebelilor, a mai anunţat Abdeljalil.
Reuniune ONU, la Istanbul, privind Libia
Directori diplomatici ai statelor membre ale Grupului de contact privind Libia se vor reuni joi la Istanbul, pentru ‘coordonarea următoarelor etape, a anunţat, luni, Departamentul de Stat al SUA.
Reuniunea din Turcia a fost decisă luni în cadrul unor convorbiri telefonice între secretarul de stat american Hillary Clinton şi omologi ai săi, a precizat Victoria Nuland, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citată de AFP.
Ce spun SUA
Preşedintele American, Barack Obama, s-a şi grăbit, luni, să anunţe sfârşitul erei Gaddafi în Libia, înainte ca dictatorul să fi fost capturat de rebeli.
”Regimul Gaddafi se apropie de sfârşitul său. Viitorul Libiei este în mâinile poporului său”, a spus Obama, de pe insula Martha’s Vineyard, statul Massachusetts, unde este în vacanţă cu familia.
El i-a cerut colonelului Gaddafi să se predea rebelilor pentru a evita noi vărsări de sânge.
Ce spune Rusia?
Federaţia Rusă a cerut luni comunităţii internaţionale să nu se amestece în afacerile interne ale Libiei, potrivit unei poziţii publice a Ministerului rus de Externe.
”În circumstanţele actualelor evenimente, facem apel la toate statele să respecte cu stricteţe toate prevederile rezoluţiilor 1970 şi 1973 ale Consiliului de Securitate al ONU de a nu interveni în afacerile interne ale Libiei şi de a oferi ajutor practic în scopul protejării populaţiei civile şi pentru instalarea unei puteri legitime în această ţară”, solicită diplomaţia rusă, potrivit agenţiei RIA Novosti
De asemenea, Rusia arată că în condiţii de război civil într-un stat suveran, toţi actorii comunităţii internaţionale ar trebui să se comporte în mod responsabil şi cu maximă reţinere, în conformitate cu litera şi spiritul Cartei şi rezoluţiilor Naţiunilor Unite.
”Rusia a îmbrăţişat o astfel de abordare principială încă de la începutul conflictului din Libia şi va acţiona în continuare cu această abordare, acordând tot sprijinul posibil poporului libian de care o leagă o relaţie de prietenie, simpatie şi cooperare de lungă durată”, mai spusne MAE de la Moscova.
Alte reacţii de pe Glob:
- Franţa. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppé, a susţinut luni că prăbuşirea regimului libian condus de Muammar Gaddafi va avea efecte importante şi asupra Siriei, unde preşedintele Bashar al-Assad este contestat de populaţie. ”Sunt de părere că această situaţie va avea efecte importante asupra Siriei. Putem vedea că, în prezent, un regim dictatorial nu poate să se mai menţină la putere cu orice preţ şi împotriva asipraţiilor popoarelor. Cred că Bashar al-Assad nu se va mai putea menţine la putere”, a spus ministrul francez de Externe, citat de AFP.
- Marea Britanie. Viceprim-ministrul britanic, Nick Clegg, a spus, luni, că liderul sirian Bashar al-Assad este ”la fel de irelevant pentru viitorul Siriei, precum Gaddafi pentru viitorul Libiei”.
- Germania. Cancelarul german, Angela Merkel, aflată luni la Zagreb, Croaţia, a făcut apel la comunitatea internaţională să ajute la crearea rapidă a structurilor politice pentru a permite tranziţia spre o societatea paşnică în Libia. ”Este foarte important să acţionăm astfel încât să evităm alte vărsări de sânge. Astăzi este ziua în care asistăm la începutul prăbuşirii regimului Gaddafi. Trebuie să creăm rapid structurile politice pentru a permite tranziţia spre o societate paşnică, liberă, democrată, deoarece libienii au suferit prea mult. Vom avea cu toţi mult de lucru pentru a consolida democraţia în Libia”, a spus Merkel, într-o conferinţă de presă.