Sute de locuitori ai unei suburbii din Valencia afectată deosebit de grav de inundațiile devastatoare din săptămâna trecută au protestat duminică în timpul vizitei regelui Spaniei Felipe și prim-ministrului socialist Pedro Sanchez, cei doi fiind atacați cu bulgări de noroi.
Scandând „Ucigași, Criminali!”, mulțimea revoltată și-a exprimat furia față de ceea ce consideră a fi delăsarea autorităților care au transmis alerte tardive cu privire la pericolele furtunii și inundațiilor de marți din regiunea Valencia, iar apoi serviciile de urgență au intervenit cu întârziere după ce a avut loc catastrofa naturală.
Ostilitatea acestor locuitori este îndreptată în special împotriva preşedintelui de dreapta al regiunii Valencia, Carlos Mazon, şi a premierului socialist Pedro Sanchez. „Mazon, demisionează!”, „câţi morţi?”, „Afară!”, a strigat mulţimea care a acuzat autorităţile că i-au abandonat.
Autoritățile au intevenit cu întârziere
„Se știa și nimeni nu a făcut nimic pentru a o evita”, i-a spus un tânăr regelui, care a insistat să rămână să discute cu oamenii, în ciuda tulburărilor, în timp ce premierul se retrăsese.
La un moment dat al vizitei în suburbia afectată Paiporta, Regele Felipe ținea de umăr un bărbat care plângea.
Guvernul de la Madrid a declarat că emiterea de alerte către populație este responsabilitatea autorităților regionale. Autoritățile din Valencia au spus că au acționat cât au putut de bine având în vedere informațiile care erau disponibile.
Pedro Sanchez a spus sâmbătă că orice potențială neglijență va fi investigată mai târziu.
Numărul morților a ajuns la 217
Numărul morților din cele mai grave inundații din istoria modernă a țării a crescut duminică la 217 – aproape toate în regiunea Valencia și peste 60 dintre ele doar în Paiporta.
Zeci de persoane erau încă date dispărute, în timp ce aproximativ 3.000 de gospodării încă nu aveau electricitate, au spus oficialii.
Mii de trupe suplimentare și polițiști s-au alăturat efortului de ajutorare în caz de dezastru în acest weekend, în cea mai mare operațiune de acest gen în timp de pace din Spania.
Inundațiile au cuprins străzi și etajele inferioare ale clădirilor și au măturat mașini și bucăți de zidărie în valuri de noroi.
Tragedia este deja cel mai mare dezastru legat de inundații din Europa într-o singură țară din 1967, când cel puțin 500 de oameni au murit în Portugalia.
Oamenii de știință spun că evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente în Europa și în alte părți, din cauza schimbărilor climatice. Meteorologii cred că încălzirea Mediteranei, care crește evaporarea apei, joacă un rol cheie în agravarea ploilor torenţiale.
***