miercuri

17 aprilie, 2024

30 iunie, 2020

Regele Philippe al Belgiei (foto) a prezentat marţi, pentru prima dată în istoria ţării, „regretele sale cele mai profunde pentru rănile” provocate în perioada colonială în Congo, actuala Republică Democratică Congo.

Liderii formațiunilor politice reprezentate în parlamentul federal al Belgiei au aprobat în iunie, cu o singură excepție, înființarea unei comisii însărcinate cu examinarea trecutului colonial al statului.

Comisia se va constitui formal după vacanța parlamentară de vară, iar mandatul acesteia va fi stabilit în cadrul Comisiei de politică externă a parlamentului federal.


„Ţin să exprim regretele mele cele mai profunde pentru aceste răni ale trecutului a căror durere este astăzi reînviată de discriminările încă prezente în societăţile noastre”, a transmis regele Philippe într-o scrisoare adresată preşedintelui Republicii Congo, Félix Tshisekedi, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de independenţă a fostei colonii belgiene.

”În epoca Statului Independent Congo (1870-1908, când acest teritoriu a fost proprietatea defunctului rege Leopold al II-lea, n.red.) au fost comise acte de violenţă şi de cruzime, care apasă încă asupra memoriei noastre colective”, mai arată actualul suveran al belgienilor, citat de Agerpres.

„Perioada colonială care a urmat (cea a Congo belgian, între 1908 şi 1960 n.red.) a provocat de asemenea suferinţe şi umilinţe”, adaugă el. În scrisoare, Regele Philippe îşi afirmă angajamentul de a ”combate toate formele de rasism”, menţionând că încurajează ”reflecţia care a fost începută de parlamentul nostru pentru ca memoria noastră să fie definitiv pacificată”.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: