vineri

19 aprilie, 2024

11 decembrie, 2019

pensiile speciale

Premierul Edouard Philippe a prezentat miercuri proiectul de reformare a sistemul pensiilor publice franceze, document ale cărui principale prevederi desființează pensiile speciale și impune un sistem unic de calcul al pensiei, în funcție de contribuții.

Vârsta legală de pensionare, una dintre cele mai scăzute din statele occidentale, rămâne la 62 de ani. Guvernul a conceput însă un sistem de bonusuri și reduceri fiscale ce ar trebui să-i determine pe angajați să rămână în activitate și după 62 de ani.

Actulul „sistem bizantin al pensiilor”, cum îl numește France 24, cu 42 de scheme speciale (pentru muncitorii din transporturi, utilități, pentru notari și chiar pentru artiștii Operei) va dispărea. Practic, pensiile speciale în Franța nu vor mai fi.

„Implementarea sistemului universal va însemna sfârșitul,” celor 42 de scheme diferite de pensionare, a declarat premierul.

Vor fi păstrate pensii ocupaționale pentru pompieri, soldați și polițiști.


Noul sistem, bazat exclusiv pe contribuții, va garanta o pensie minimă de 1.000 de euro, celor cu o carieră completă, adică stagiu integral de contribuții și ajunși la 62 de ani.

Reforma presupune o perioadă de tranziție și se va aplica doar persoanelor născute începând cu 1975.

Pensiile speciale în Franța, motiv de grevă

Reforma pensiilor a constiuit pretextul grevei de săptămâna trecută, una dintre cele mai mari care au afectat Franța în ultimele două decenii. Sondajele arată că peste 50% dintre francezi sunt de acord cu sistemul universal, dar sute de mii de oameni au ieșit în stradă fiind nemulțumite de scăderea nivelului de trai.

”Tranziția va fi graduală” către un sistem universal de pensionare, care își propune să fuzioneze cele 42 de sisteme actuale din Franța, a promis Philippe, asigurând că reforma nu se va aplica francezilor născuți înainte 1975.

”Vreau să confirm forțelor de securitate internă că cei expuși la slujbe periculoase… își vor păstra beneficiile de pensionare”, a subliniat Philippe.

Guvernul, susținut de Comisia Europeană care consideră reforma „necesară”, apără un „sistem universal” pentru abolirea pensiilor speciale, în special la SNCF și la RATP, unde salariații pot ieși mai repede la pensie, și „mai drept”. Opozanții se tem în schimb de o „precarizare” a pensionarilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: