luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2019

Premierul Edouard Philippe a prezentat miercuri proiectul de reformare a sistemul pensiilor publice franceze, document ale cărui principale prevederi desființează pensiile speciale și impune un sistem unic de calcul al pensiei, în funcție de contribuții.

Vârsta legală de pensionare, una dintre cele mai scăzute din statele occidentale, rămâne la 62 de ani. Guvernul a conceput însă un sistem de bonusuri și reduceri fiscale ce ar trebui să-i determine pe angajați să rămână în activitate și după 62 de ani.

Actulul „sistem bizantin al pensiilor”, cum îl numește France 24, cu 42 de scheme speciale (pentru muncitorii din transporturi, utilități, pentru notari și chiar pentru artiștii Operei) va dispărea. „Implementarea sistemului universal va însemna sfârșitul,” celor 42 de scheme diferite de pensionare, a declarat premierul.

Vor fi păstrate pensii ocupaționale pentru pompieri, soldați și polițiști.

Noul sistem, bazat exclusiv pe contribuții, va garanta o pensie minimă de 1.000 de euro, celor cu o carieră completă, adică stagiu integral de contribuții și ajunși la 62 de ani.


Reforma presupune o perioadă de tranziție și se va aplica doar persoanelor născute începând cu 1975.

Reforma pensiilor a constiuit pretextul grevei de săptămâna trecută, una dintre cele mai mari care au afectat Franța în ultimele două decenii. Sondajele arată că peste 50% dintre francezi sunt de acord cu sistemul universal, dar sute de mii de oameni au ieșit în stradă fiind nemulțumite de scăderea nivelului de trai.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: