marți

23 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2017

Congresul Statelor Unite dezbate în această perioadă un proiect major de reformă fiscală redactat de Partidul Republican şi administraţia preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Din detaliile prezentate de agenție reies două diferențe fundamentale în ceea ce privește modul în care SUA și România înțeleg să abordeze reforma fiscală:

În Statele Unite, modificările se fac în Parlament, nu prin decizii ale executivului, iar fiecare modificare este însoțită de un calcul, public, al impactului financiar generat de măsura propusă spre adoptare.


(Prin comparație, în România, dezbaterea tehnică este complet ignorată, în loc de cifre este prezentat programul de guvernare, iar guvernul pune în practică decizia politică a principalului partid la guvernare chiar dacă mediul de afaceri și sindicatele cer să nu se modifice Codul fiscal.)

În Statele Unite, democrații urmează să prezinte propria versiune de reformă fiscală și însuși președintele Trump, dar și angajați ai Casei Albe, discută cu lideri ai opoziției pentru ca pachetul de reformă, eventual amendat, să fie susținut în sistem bipartizan.

Potrivit ambasadorului american la București, Hans Klemm, reforma fiscală se dezbate de 6 ani.

*


Principalele prevederi ale reformei fiscale americane şi impactul acestora asupra veniturilor bugetare, evaluat pe baza estimărilor aferente perioadei 2018-2027 ale Comisiei mixte pentru fiscalitate din Congres sunt:

Reduceri de taxe pentru companii

  • Reducerea impozitului pe profit de la 35% la 20%. Venituri federale pierdute: 1.500 miliarde de dolari în următorii 10 ani.
  • Plafonează impozitul maxim impus firmelor mici la 25%, de la plafonul actual de 39,6%. Stabileşte reguli pentru a face distincţie între impozitul pe salariu şi impozitul pe profitul transferat de companii proprietarilor, pentru evitarea abuzurilor. Venituri pierdute: 448 miliarde de dolari.
  • Elimină sistemul utilizat de Statele Unite pentru taxarea profiturilor interne şi externe ale companiilor. Introduce sistemul teritorial, scutind de taxe profiturile obţinute de companii în străinătate. Elimină regula amânării, care permite companiilor să păstreze profiturile în străinătate fără să plătească taxe. Venituri pierdute: 205 miliarde de dolari.
  • Permite companiilor să deducă integral anumite investiţii noi de capital. Relaxează reguli similare pentru firmele mici. Permite mai multor tipuri de firme să folosească forme simplificate de contabilitate. Venituri pierdute: 66 miliarde de dolari.
  • Elimină o taxă corporativă alternativă minimă de 20%. Venituri pierdute: 40 de miliarde de dolari.

Majorări de taxe pentru companii

  • Impune o taxă obligatorie unică pentru profiturile păstrate în străinătate de companii, de 12% în cazul numerarului și de 5% pentru active nelichide. Taxa unică datorată ar urma să fie plătită pe parcursul a 8 ani. Venituri câştigate: 223 miliarde de dolari.
  • Limitează deducerile pentru costurile dobânzilor la 30% din venitul impozabil. Exceptează companiile cu încasări medii de sub 25 de milioane de dolari. Venituri câştigate: 172 miliarde de dolari.
  • Impune o acciză de 20% companiilor aflate în proprietate străină cu activităţi în SUA care importă bunuri şi plătesc redevenţe sau alte comisioane, deductibile şi fără dobânzi, către companiile-mamă străine. Venituri câştigate: 154 miliarde de dolari.
  • Elimină deducerile pentru activităţile de producţie internă. Venituri câştigate: 95 de miliarde de dolari.
  • Impune o nouă taxă minimă de 10% diviziilor din străinătate ale companiilor americane. Venituri câştigate: 77 miliarde de dolari.
  • Elimină facilităţi fiscale oferite pentru subvenţionarea costurilor companiilor pentru testarea unor boli rare, a costurilor serviciilor de îngrijire a copiilor oferite de angajatori şi a celor pentru reabilitarea clădirilor istorice. Venituri câştigate: 73 de milioane de dolari.
  • Elimină deducerile de taxe pentru obligaţiunile guvernamentale emise pentru subvenţionarea stadioanelor şi altor proiecte. Venituri câştigate: 57 miliarde de dolari.
  • Reduce deducerile pentru divertisment, distracţii şi recreere. Venituri câştigate: 34 miliarde de dolari.
  • Elimină facilităţi fiscale acordate producţiei de electricitate din surse regenerabile. Venituri câştigate: 15 miliarde de dolari.

Reduceri ale impozitelor individuale şi familiale

  • Reduce numărul pragurilor de impozitare şi modifică nivelul acestora. Cuplurile căsătorite cu venituri anuale de până la 24.000 de dolari nu vor plăti impozite. Pentru venituri de 24.000-90.000 de dolari pe an impozitul va fi de 12%, pentru 90.000-260.000 de dolari impozitul va fi de 25%, iar cele de până la 1 milion de dolari vor fi taxate cu 35%. În cazul veniturilor de peste 1 milion de dolari, impozitul va urca la 39,6%.
  • Deducerea standard pentru contribuabili va fi majorată de la 6.350 dolari la 12.200 de dolari pentru persoanele singure şi la 24.400 de dolari , de la 12.700 de dolari pentru cupluri căsătorite. Venituri pierdute: 913 miliarde de dolari.
  • Elimină o taxă alternativă minimă pentru contribuabilii cu venituri mari. Venituri pierdute: 695 miliarde de dolari.
  • Extinde o facilitate fiscală pentru copii, de la 1.000 de dolari la 1.600 de dolari. Înfiinţează o facilitate fiscală de 300 de dolari pentru dependenţi care nu sunt copii. Venituri pierdute: 640 miliarde de dolari.
  • Dublează exceptarea de la taxa pe proprietăţi în cazul activelor moştenite şi elimină taxarea timp de şase ani. Venituri pierdute: 172 miliarde de dolari.

Modificări ale impozitelor individuale şi familiale

  • Elimină o deducere personală de 4.050 de dolari. Venituri câştigate: 1.600 miliarde de dolari.
  • Reduce plafonul pentru deducerea dobânzilor pentru ipotecile noi de la 1 milion de dolari la 500.000 de dolari. Elimină deducerea dobânzilor pentru ipoteci, în cazul celei de-a doua locuinţe, precum şi alte deduceri. Venituri câştigate: 1.300 miliarde de dolari.
  • Elimină şi consolidează mai multe scutiri fiscale pentru costurile educaţiei superioare. Venituri câştigate: 65 miliarde de dolari.
  • Elimină deducerile pentru cheltuielile de mutare și restricţionează scutirile de taxe pe câştigurile imobiliare.
  • Elimină scutirile fiscale pe beneficiile angajaţilor şi elimină deducerile cheltuielilor profesorilor, precum şi facilităţile fiscale pentru cheltuielile dependenţilor. Elimină facilităţi fiscale pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, cheltuieli legate de adopţie şi vehiculele electrice.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: