joi

25 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2016

bugetariUn grup de lucru interministerial urmează să elaboreze pachetul de legi şi de decizii necesare pentru reforma administraţiei publice şi a funcţiei publice, a anunţat marţi premierul Dacian Cioloş.

Vicepremierul Vasile Dâncu asigură că noile standarde se vor aplica treptat, nu imediat, celor aflaţi în funcţie.

În esență, intenția declarată a guvernului Cioloș este aceea de a profesionaliza corpul funcționarilor publici, asigurând acestora și garanții legate de stabilitatea funcției.


Acest gen de reformă ar urma să conducă la :

  • promovarea specialiștilor izolați în funcții executive de către șefii de instituții numiți politic – o practică a tuturor guvernărilor din ultimii 25 de ani
  • revenirea în sistem a celor care l-au părăsit fie din cauza presiunilor politice, fie din cauza lipsei de perspectivă, fie din cauza imposibilității îndeplinirii obligațiilor profesionale
  • atragerea în sistem a celor specializați în plan intern sau care au efectuat sau efectuează stagii de pregătire în instituții internaționale, chiar a românilor care lucrează în prezent în acest tip de instituții

Funcționarul public, viziunea premierului Cioloș

ciolos„Aşa cum avem un grup de lucru interministerial pe Legea salarizării unitare, o să venim cu un grup de lucru pe pregătirea reformei administraţiei publice pentru ca în următoarele 2, 3 luni să venim şi cu pachetul de propuneri legislative şi alte decizii pe care trebuie să le luăm”, a afirmat Dacian Cioloş la finalul vizitei de lucru efectuate marți la Ministerul Dezvoltării.

Premierul a precizat marți că scopul nu este acela de a „distruge ceva sau de a da afară anumiţi oameni sau de a arăta că unii sunt buni sau mai puţini buni”, ci pentru a ridica nivelul de competenţă a personalului, inclusiv prin programe de formare profesională.

„Să condiţionăm o anumită progresie ierarhică sau un grad de funcţionar de anumite competenţe care să fie dovedite. Deci, vrei salariu mai bun, vrei o funcţie mai bună, dovedeşti că ştii anumite lucruri. Nu le ştii, le înveţi. Avem posibilitatea de a finanţa programe de formare profesională de durată mai scurtă sau mai lungă şi din fonduri europene”, a explicat premierul Cioloş, afirmând că scopul este acela de a avea o administraţie publică mai performantă.


Prim-ministrul a evocat faptul că unele persoane au refuzat să vină să lucreze în administraţie din cauza faptului că, în opinia lor, intrau „într-o aventură, într-un aproape total necunoscut”.

„Ei spun: De unde ştiu eu că dacă intru acum şi fac performanţă rămân în continuare? Ce garanţii de stabilitate îmi daţi, ce garanţii de evoluţie profesională îmi daţi ca eu, la 28 sau 30 de ani, dacă am acumulat o experienţă şi vreau să o utilizez în funcţia publică să fiu sigur că dacă mă angajez în asta, în următorii ani, pot să evoluez profesional? Dacă nu-mi daţi elementele astea mă duc în sectorul privat unde am o mai bună vizibilitate din punctul ăsta de vedere. În sensul ăsta am vorbit de profesionalizarea administraţiei”, a precizat premierul.

Vasile Dâncu liniștește funcționarii: Nu dăm pe nimeni afară

vasile_dancuLa rândul său, ministrul Dezvoltării, vicepremierul Vasile Dâncu, a precizat că trebuie găsit un sistem care să reflecte munca şi pregătirea personalului, dar că standardele nu se vor aplica imediat celor care sunt deja în funcţie.

„Câteodată se vorbeşte că Guvernul vrea să dea afară funcţionari. Nu este vorba de asta. În orice sistem, atunci când s-a făcut reforma unui sistem al funcţiei publice au fost perioade de graţie de doi sau trei ani aşa în care oamenii au putut să ajungă la un anumit standard de pregătire şi de asemenea se stabilesc de exemplu modalităţi şi tipuri de performanţe pe care oamenii trebuie să le atingă în dinamica unei profesii, pentru că nu poţi să intri funcţionar public şi să rămâi stăpânul acelei funcţii toată viaţa(…). În legătură cu asta, sigur că sunt gândite şi sistemele de remuneraţie şi salarizare din orice zonă. Deci, suntem în facerea, să spunem, a acestor lucruri, aici am discutat mai degrabă principii şi nişte calendare şi modalităţi de a ne organiza mai rapid pentru ca să accelerăm dezbateri în această zonă „, a spus Vasile Dâncu.

Potrivit celor doi demnitari, pachetul de măsuri va fi elaborat în următoarea perioadă şi va fi pus în dezbatere publică.

Viziuni politice asupra reformei administrației publice

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a cerut de mai multe ori premierului Dacian Cioloş, în intervenţii publice, „depesedizarea” şi profesionalizarea administraţiei publice.

Pe de altă parte, liderul PSD Liviu Dragnea declara, în noiembrie, că în discuţiile avute la sediul PSD cu premierul desemnat Dacian Cioloş i-a cerut acestuia să nu facă „epurări” în aparatul de stat şi să nu se folosească „procedura bine ştiută”.

„Dacian Cioloş mi-a spus că nu intenţionează, dacă va fi votat Guvernul pe care îl va prezenta, să înceapă o acţiune brutală de schimbare a administraţiei. (…) Se pare că va avea o atitudine corectă, normală”, spunea Liviu Dragnea pe 11 noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: