Noua Constituție va fi votată înainte de evaluarea finală a modificărilor, de către Comisia de la Veneția, introducerea ultimelor observații ale acestei instituții urmând să se facă abia după 27 ianuarie.
Liderii USL au anunţat luni, 13 ianuarie, că un referendum pentru modificarea Constituţiei va fi organizat odată cu alegerile europarlamentare din primăvară. Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni USL în care s-a mai decis că alegerile prezidenţiale vor fi organizate cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu.
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, declara în octombrie 2013 că forma finală a viitoarei Constituții trebuie trimisă cel târziu în luna ianuarie, la Comisie, pentru ca referendumul să poată avea loc în anul 2014.
” În februarie este puţin cam târziu, pentru că avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autorităţile române şi cu societatea civilă”, a spus preşedintele Comisiei de la Veneţia, adăugând că forul pe care-l conduce are nevoie de o lună pentru a putea emite o primă evaluare, în sesiunea din martie, urmând ca abia în iunie să prezinte evaluarea finală.
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, sau Comisia de la Veneţia, este organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional, din cele 58 de state membre ale organismului.
Recomandările acesteia nu sunt obligatorii, dar premierul Victor Ponta a promis în numele USL că nu va fi operată nicio modificare în Constituție fără acceptul Comisiei de la Veneția.
Comisia a făcut mai multe observații pe prima formă de Constituție elaborată de Comisia parlamentară și Forumul constituțional, observații care nu au fost însă incluse încă în proiect.
Această ”armonizare”, spune Cristian Pîrvulescu, coordonatorul forumului constituțional, se va face abia după ședință din 27 ianuarie a Comisiei parlamentare mixte.
Întârzierea ar putea fi o problemă, din punct de vedere formal, ținând cont de angajamentele asumate de România, spune Cristian Pîrvulescu. Nu este una insurmontabilă, deoarece Comisia de la Veneția s-a arătat și anul trecut dispusă să găsească soluții pentru ca o evaluare informală să existe în timp util.
Comisia se întrunește doar de patru ori pe an, dar experții sunt de acord să trimită observațiile la viitoarea formă finală a Constituției, astfel încât aceasta să respecte recomandările instituției, urmând ca în iunie, după referendum, evaluarea finală să fie votată în plenul Comisiei de la Veneția.
Referendum la europearlamentare
Cristian Pîrvulescu nu este însă adeptul organizării simultane a referendumului și a alegerilor pentru Parlamentul European, deoarece discuția pe Constituție va parazita subiectul politicii europene.
Aceasta este, de altfel, și recomandarea Comisiei de la Veneția, de a nu se organiza concomitent referendum și alegeri, după cum, atrage atenția și analistul Cristian Pîrvulescu, există o decizie a CCR care s-a pronunțat împotriva organizării simultane a alegerilor locale și a celor parlamentare.
În Decizia nr 51 din 25 ianuarie 2012, Curtea Constituțională spunea că organizarea simultană a alegerilor locale și a celor parlamentare încalcă o regulă din Codul bunelor practici în materie electorală, ”şi anume aceea ca procedura de votare să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa deplină libertate alegătorilor de a-şi exprima voinţa şi a asigura astfel efectivitatea dreptului la vot şi la alegeri libere”.
Cristian Pîrvulescu este de părere că USL se grăbește cu organizarea referendumului, chiar dacă asta impune cvorum de 50% din alegători, fiindcă nu poate face regionalizarea fără schimbarea Constituției.
România a mai avut referendum la europarlamentare
Referendum la europarlamentare nu este o premieră în România, deși a avut doar două astfel de alegeri până acum.
În 2007, la primele alegeri pentru Parlamentul European, alegătorii au putut vota și la referendumul pentru
vot uninominal.
Un alt referendum a fost organizat în 2009, pentru parlament uninominal și cu doar 300 de aleși, odată cu alegea președintelui.
De data aceasta, însă, s-ar suprapune două subiecte extrem de complexe, politica europeană și legea fundamentală.
Ce a recomandat României Comisia de la Veneţia
Comisia de la Veneţia a recomandat României, în decembrie 2012, să modifice următoarele teme reglementate prin Constituţie:
- procedura de numire a Avocatului Poporului
- procedura de suspendare a Preşedintelui României
- departajarea clară a competenţelor şefului statului de cele ale şefului guvernului în ceea ce priveşte relaţia cu UE şi participarea la evenimente externe
- accelerarea procesului legislative parlamentar pentru reducerea numărului de ordonanţe de urgenţă