Curtea Constituțională din Republica Moldova a declarat joi neconstituțional decretul prin care președintele Igor Dondon a convocat un referendum consultativ în luna septembrie.
„Președintele Republicii Moldova nu dispune de dreptul de modificare a Constituția”, iar inițiativa sa „depășește” împuternicirile șefului statului, a constatat Curtea.
„Întrebările formulate în Decretul nr.105-VIII din 28 martie 2017 depășesc competențele constituționale ale președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ, inițiat de președintele Republicii Moldova. Curtea subliniază că este contrar spiritului și literei Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei ”probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic.
Suplimentar, Curtea subliniază că întrebările propuse referendumului vizează domenii total distincte, fapt care nu asigură exigența de formă și conținut a obiectului supus referendumului. Curtea reține că prin emiterea decretului din 28 martie 2017 președintele Republicii Moldova a încălcat prevederile articolului 2, 66 (b) și 141 din Constituție”, a declarat președintele CCM, Tudor Panțîru, citat de deschide.md
Decretul semnat de Igor Dodon prevedea ca referendumul să se desfășoare la 24 septembrie, iar cetățenii urmau să răspundă la patru întrebări, pe patru probleme:
- abrogarea legii care prevede transformarea în datorie publică a miliardului de dolari dispărut la sfârșitul anului 2014
- împuterniciri sporite pentru a putea dizolva parlamentul și a convoca alegeri anticipate
- reducerea numărului de deputați de la 101 la 71
- studierea în școli a disciplinei „Istoria Moldovei” în locul „Istoriei românilor”.
Costurile pentru organizarea referendumului erau estimate la aproape 75 de milioane de lei moldovenești, menționează Radio Chișinău.