duminică

21 aprilie, 2024

1 iulie, 2020

Preşedintele rus, Vladimir Putin, poate să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, conform rezultatelor anunțate după numărarea a 2,68% din voturile exprimate la referendumul de o săptămână organizat pentru modificarea Constituției.

Conform Comisiei Electorale Centrale din Rusia, rezultatul este de peste 70% în favoarea modificării Constituţiei. Rezultatele parţiale au fost anunţate miercuri, cu cinci ore înainte de închiderea urnelor, scrie Reuters.

Prezenţa la vot a fost de aproape 60% miercuri la prânz. Pentru validarea referendumului era nevoie de atingerea pragului de 50%, iar pentru schimbarea Constituţiei este necesară doar majoritatea simplă a voturilor exprimate.


Electoratul a fost stimulat să participe la referendumul desfăşurat timp de o săptămână prin tombole cu premii în apartamente şi publicitate pentru celelalte modificări din pachetul de reformă, cum ar fi protecţia pensiilor şi interzicerea de facto a căsătoriilor homosexuale.

Modificările îi permite lui Vladimir Putin, care susține că nu s-a decis dacă va mai candida pentru postul de la vârful statului rus, ca în 2024, când se încheie actualul mandat, să poată fie ales din nou pe un termen de şase ani. De asemenea, el va putea să candideze și în 2030.

Conform institutului de sondare a opiniei publice Levada, 60% din cetăţeni au o opinie favorabilă despre şeful statului, în vârstă de 67 de ani.

Miercuri, în Piaţa Roşie din Moscova a avut loc un protest simbolic al unui grup mic de activişti, care au scris cu trupurile pe caldarâm 2036, înainte să fie arestaţi de poliţie.


Adunările publice sunt interzise în capitala Rusiei din cauza epidemiei de coronavirus, care a fost şi motivul pentru extinderea referendumului timp de o săptămână, astfel încât să se evite aglomeraţia în secţiile de votare.

În imposibilitate de a protesta în stradă, opoziţia din Rusia a ridiculizat referendumul pe rețelele sociale, publicând fotografii cu secţii de votare în scări de bloc, curţi şi în portbagajul unui autoturism.

Organizaţia neguvernamentală Golos, care monitorizează alegerile, a anunţat că nu va putea confirma legitimitatea rezultatului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: